İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Korkunun bu kadarı!

Okay Gönensin

Bir konferans düzenleniyor. Konusu: Osmanlı Ermenileri. Soykırım oldu mu olmadı mı değil, Osmanlı Devleti içinde Ermenilerin durumu üzerine tespitleri ortaya koyma çalışması.

Konuyla ilgili onlarca kişi çağırılıyor.

* Evet çağrılmayanlar var. Çağrılmayanlar, Türkiye’yi bunca zaman zorda bırakan asılsız ya da uydurma bilgileri, tutarsız-ilgisiz argümanları papağan ciddiyetiyle tekrarlayan ve kimileri bunun için “devletten” maaş alan kişiler.

Ve bu konferansa yönelik ilk yalan hemen söyleniveriyor: Konferansa çağrılanların tümü aynı görüşte. Demek istiyorlar ki konferansa çağrılı herkes “soykırım olmuştur” görüşünde.

* Bir eski dışişleri bakanı, uygulanan bu ilk baskının ardından, kendisinin soykırım yoktur görüşü taşıdığı halde çağrılı olduğunu unutup toplantıya katılmayacağını açıklıyor.

* Sonuçta toplantı iptal edildi. Doğru da yapıldı. Bu toplantıda söylenecek her şey “birileri” tarafından radikal milliyetçi tahriklere malzeme yapılabilecekti.

Salt bu olayın kendisine bakarsak, olup biteni açıklayan ilk kelime “önyargı”dır. Kendisinin bilmediğini bilenlerden “korku”dur. Dizboyu “cahillik”tir.

Üç beş kaba formülle, milliyetçilik atfedilen nutuklarla, “tarihimizde tek bir kara leke yoktur” gibi basmakalıp hamasetle bugüne kadar hayatı idare ettiğini sanan cahillerin korkusudur.

Kompleksli ittifak ayaklandı
Bunlar; önyargı, korku ve cahillik biraraya gelince de utanç verici bir kompleks doğuyor.

Önyargılarıyla yaşamaya alışmış olanların, cahilliklerinden memnun olanların, korkularını etrafa saçarak topluma en büyük zararı verenlerin oluşturduğu “kompleksli ittifak” yine titreye titreye ayaklandı.

Bu konferansa katılan kişilerin daha önce neler yazdıklarından habersiz olanların, Adalet Bakanı da dahil böyle bir kışkırtma içinde bir araya gelmiş olmaları, Türkiye açısından büyük talihsizliktir.

* Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı ve konferansın düzenleyicilerinden Prof. Selim Deringil bütün yazı ve konuşmalarında “soykırım olmadığını” savunmuş bir bilimadamıdır. Ve bilima-damıdır. Bu konferans dolayısıyla bütün korku ve cahilliklerini açığa vuranların bundan bile haberleri yok. Ama Prof. Deringil bu görüşlerini “devlet memuru” üslubu ve darlığı içinde anlatmadığı için saldın cephesinin bunlan anlaması mümkün olamadı.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Tosun Terzioğlu’nun açıklamasını da bu konuyla ilgili konuşacak herkesin iyi okuması gerekir.

* Türkiye’nin elini ayağını bağlayan, sürekli olarak Türk halkına zarar veren, Türkiye’nin “muasır medeniyet” yolunda ilerlemesine ihaneti özetleyen dört kelimeyi unutmayalım:

Önyargı… Korku… Cahillik… Kompleks…

Yorumlar kapatıldı.