İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerin oyu için ASALA’cıya mektup

Muammer ELVEREN / PARİS

FRANSIZ Liberation Gazetesi, AB anayasası referandumu öncesi ülkesindeki 400 bin Ermeni’nin ‘evet’ oyunu almaya çalışan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi’ne (CCAF) bir mektup yazarak, sözde soykırıma atıfta bulunduğunu yazdı. Habere göre Chirac, bu mektubu, eski ASALA eylemcilerinden olan CCAF Başkanı Ara Toranyan’ın sorusuna cevap olarak yazdı.

TÜRKİYE’NİN İŞİ UZAR

Chirac mektubunda, anayasanın kabul edilmesi halinde Türkiye’nin üyelik sürecinin uzayacağını belirtti. Fransa Ulusal Meclisi’nin Ocak 2001’de kabul ettiği ‘Fransa, 1915 Ermeni soykırımını tanır’ şeklindeki tek cümlelik yasaya da atıfta bulunan Fransız Cumhurbaşkanı, ‘Türkiye’nin bu konuda bir hafıza çalışması yapacağına inandığını’ söyledi.

HASSAS DAVRANACAĞIZ

Türkiye’nin AB üyeliği için daha çok uzun bir yol katetmesi gerektiğini belirten Chirac, mektubunda sözde soykırım konusunda ‘Bu konuda hiçbir anlam belirsizliği olmamalıdır. Hafıza çalışmasını engellemek AB’nin değerleriyle çelişir. Fransa bu konuda çok hassas davranacak ve Avrupalı partnerleriyle bunu paylaşmanın odağında yer alacak’ sözlerine yer verdi.

Yorumlar kapatıldı.