İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Ermeni konferansı yapılacak´ açıklaması

Boğaziçi, Bilgi ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinin ortak girişimiyle dün yapılması planlanan ancak tepkiler üzerine ertelenen ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ konferansının yakın bir gelecekte yapılacağı açıklandı.

Konferansın düzenleyicileri ve katılımcıları bugün ortak bir açıklama yaparak, “konferansı, baskı, tehdit ve karalamalar sonucunda ertelemek zorunda” bırakıldıklarını duyurdu. Açıklamada “Bu toplantıyı düzenlerken, ‘1915’te, öncesinde ve sonrasında ne oldu?’ sorusuna cevap arıyoruz. Son yıllarda, radikal milliyetçi Ermeni tezleri ile Türk resmi tezleri arasında sıkışıp kalan ve giderek daha fazla politize olan tarihi bir meseleyi anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz.” denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye’nin bilim ve düşünce insanları olarak, Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde toplanmasını planladığımız “İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” konulu üç günlük konferans, baskı, tehdit ve karalamalar sonucu ertelenmek zorunda kalmıştır. Bu konferansın yakın bir gelecekte toplanacağını kamuoyuna duyururuz.

Bilimsel faaliyetin, akademik özgürlüklerin, can ve mal güvenliğinin teminatı olması gereken TBMM çatısı altında, bazı milletvekillerinin, bu temel ilkelere tamamen karşıt tahriklerde bulunmuş olmasını; siyasal iktidar sözcüsünün de, toplantıya katılması beklenen herkesi “milleti arkadan hançerlemek” gibi ağır iddialarla töhmet altında bırakmasını protesto ediyor, üstelik “Adalet Bakanı” sıfatını taşıyor olmasından hicap duyuyoruz.

Bilimsel bir toplantıya katılacak kişilerin kimlerden oluşacağını saptamak, toplantı sahiplerinin en doğal hakkı ve üniversitelerde olması gereken düşünce özgürlüğünün de en temel uygulamasıdır. YÖK dahil hiçbir kurum, kuruluş ve kişinin, kendi dışında düzenlenen bir bilimsel toplantıya müdahale hakkı yoktur.

Ayrıca, henüz gerçekleşmemiş bir toplantının sunulmamış bildirilerinin önyargılı bir şekilde suçlanmasını bütünüyle hukuk dışı buluyoruz. Eğer bu toplantının yapılmasına tahammül edilseydi, toplantıya katılan kişilerin “1915’te, öncesinde ve sonrasında ne oldu?” meselesi etrafında ne kadar farklı, zengin ve hiç de türdeş olmayan görüşlere sahip oldukları ortaya çıkacaktı.

Bu toplantının katılımcıları, biz aşağıda imzası olanlar, şunu özellikle belirtmek istiyoruz : 17 Mayıs tarihli basın bildirimizde de ifade edildiği gibi, “Farklı, eleştirel ve alternatif seslerin yükselmesi, Türkiye toplumunun aslında ne kadar zengin bir düşünce çoğulluğuna sahip olduğunu göstermek, gene en fazla Türkiye’nin yararına olacaktır.” Toplantımızın yakın bir gelecekte yapılmasının, ülkemizde akademik özgürlük, üniversite özerkliği ve genelde demokrasi yolunda atılmış en önemli adımlardan biri olacağına inanıyoruz.”

Hazırlık Komitesi

Danışma Kurulu

Konferans oturum başkanları Konferans bildiri sahipleri ve konuşmacıları

Fikret Adanır, Taner Akçam, Ayhan Aktar, Ayşe Gül Altınay, Ali Bayramoğlu, Murat Belge, Halil Berktay, Melisa Bilal, Kürşat Bumin, Oral Çalışlar, Fethiye Çetin, Selim Deringil, Hrant Dink, Fuat Dündar, Edhem Eldem, Hakan Erdem, Üstün Ergüder, Fatma Müge Göçek, Ahmet İnsel, Aykut Kansu, Karin Karakaşlı, Ferhat Kentel, Cemil Koçak, Rober Koptaş, Osman Köker, Erol Köroğlu, Metin Kunt, Ahmet Kuyaş, Etyen Mahcupyan, Nazan Maksudyan, Ayşe Öncü, Günay Göksu Özdoğan, Oktay Özel, Murat Paker, Taha Parla, Sarkis Seropyan, Akşin Somel, Elif Şafak, Nesim Şeker, Meltem Toksöz, Mete Tunçay, Füsun Üstel, Stefan Yerasimos

(Hürriyetim)

Yorumlar kapatıldı.