İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac´ın `oy´unu

Fransa Cumhurbaşkanı referandumda “Evet” oyu için ilk kez “Soykırım” sözcüğünü kullandı.

Chırac, Fransa’da 29 Mayıs’taki AB Anayasası referandumunda Ermeniler’den de “Evet” oyu alabilmek için bugüne kadar hiç söylemediği “Soykırım” lafını etti.

“TÜRKİYE ZOR” BİR

Ermeni örgütüne gönderdiği cevapta, “Fransa 1915 Ermeni soykırımını tanımıştır” ifadesini kullanan Chirac şöyle dedi: Evet çıkarsa Türkiye’nin üyelik süreci güçleşir.

‘Evet’ için ‘soykırım’

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, bir açıklamasında 1915 olayları için ilk kez “soykırım” ifadesini kullandı. Fransız basınına göre bu, AB ortak anayasası referandumuna 3 gün kala, Ermeni oylarını ‘evet’ cephesine çekme manevrası.

Fransa, 1915 olaylarını 2001 yılında “soykırım” diye tanıyan bir yasa çıkardı. Ancak yasaya rağmen Cumhurbaşkanı Jacques Chirac hiçbir zaman “soykırım” kelimesi kullanmadı. Ta ki geçtiğimiz güne, Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Başkanı Ara Toranyan’ın bir sorusuna verdiği yazılı yanıta kadar… Yazılı ve sözlü beyanlarında “trajedi” diye bahsettiği 1915 olayları için “Fransa 1915 Ermeni soykırımını tanımıştır” dedi. Ülkenin en saygın gazetelerinden Liberation’a göre Chirac’ın bu adımının arkasında, üç gün sonra yapılacak AB anayasası referandumu var. Gazete “Evet oylarının peşindeki Chirac, Ermeni meselesini yeniden gündeme taşıdı” yorumu yaptı. Ülkede yaşayan 400 bin Ermeni, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine karşı çıktığı için anayasaya da tepki olarak hayır diyor.

TCK’YI DA ELEŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı Chirac, Ermeni lobisinin sorularına yazılı yanıtında Türkiye, AB ve anayasa konularına da değindi. Türkiye’nin “soykırımı” tanımasını bir koşul gibi sunmadı ancak “Türkiye’nin bir hafıza çalışması yapacağına inandığını söyledi. Türkiye’de 1 Haziran’da yürürlüğe girecek yeni ceza yasasını da eleştirdi. Özellikle basın özgürlüğüne kısıtlama getiren bu yasada “bazı hükümlerin kabul edilemez nitelikte olduğunu” kaydetti. Avrupa Birliği ortak anayasasınin kabul edilmesi halinde “Türkiye’nin üyelik sürecinin daha da güçleşeceğine” dikkat çekti. Anayasanın kadın-erkek eşitliği, adalet, hoşgörü, dayanışma, azınlıklara saygı, çoğulculuk konusundaki hukukunun bütün üye devletlere empoze edileceğini belirtti. Fransa’da pazar günü yapılacak referandum öncesi “hayır” cephesi yüzde 53 oranında. Uzmanlara göre anayasa kabul edilmezse, AB’nin siyasi birliği tehlike altına girecek ve geriye ekonomik birlik kalacak.

BELKIS KILIÇKAYA PARİS

Yorumlar kapatıldı.