İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Biz amacımıza ulaştık´

Doç. Halil Berktay, Ermeni konferansının ertelense de başarılı olduğunu söyledi. Murat Belge, Çiçek’i provokasyonla suçladı. Cem Özdemir: Türkiye kendi dizine kurşun sıktı

SELİM EFE ERDEM

İSTANBUL – Türkiye’de devlet üniversitesince düzenlenen ilk büyük çaplı alternatif Ermeni konferansının ertelenmesine bilim adamları tepki gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 25-27 Mayıs’ta yapılacak ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ başlıklı konferansta resmi ideolojinin dışındaki görüşler bir araya gelecekti. Sekiz kişilik düzenleme komitesi ve 15 kişilik danışma kurulunca hazırlanan konferansta 46 oturum başkanı ve konuşmacı yer alacaktı. Düzenleme komitesi, konuşmacı ve oturum başkanı olarak konferansta yer alan isimler, şunları söyledi:

Doç. Dr. Halil Berktay: İki aşırı ucun, Ermeni diaspora milliyetçiliğinin bazı kesimlerinin de, Türk resmi söyleminin de bu konferansa saldırması doğru bir şey yaptığımızın göstergesidir. Baskılar karşısında konferans ertelense bile şimdiden başarılı olmuştur. Bu konferansın bu kadar kapsamlı ve kucaklayıcı bir şekilde tartışma yaratması bizim amacımıza ulaştığımızı gösterir. Türkiye’de aslında yılların yavan ve kanıksanmış resmi söyleminin, Türkiye’nin entelektüel birikimine kıyasla nasıl marjinal olduğunu, aslında resmi söylemin tamamen dışında meseleyi özgür ve eleştirel düşünen ne kadar büyük bir bilim ve düşünce birikimi olduğunu daha şimdiden ortaya koyduk. Aslında bütün telaş ve kıskançlık buradan kaynaklanıyor. Şunu söyleyebiliriz: Resmi Ermeni ideolojisinin eski, alışılmış hegemonya günleri sona ermiştir. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Prof. Dr. Murat Belge: Türkiye’nin resmi söylemi var, ‘arşivlerimiz açık buyrun özgürce çalışın’ diye. Şimdi o laf mı ciddiye alınacak, yoksa konferansın iptal edildiği son durum mu? Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in TBMM’de yaptığı konuşmanın yanı sıra üniversiteyi arayarak baskı yaptığı, İstanbul Valiliği’nin ‘Güvenlik konusunda yardımcı olamayız’ dediği, bir savcının haber yollayıp ‘Bütün konuşma metinleri bana gönderilecek’ diye tehdit savurduğu söyleniyor. Tartışmaya izin vermek bir tarafa, ihanetle suçlama yapılıyor. Herkes televizyonlarda Çiçek’in ‘Arkamızdan hançenlendik’ haykırmasını dinliyor. Adalet Bakanı’nın ağzından yaptığı çağrıyla, yeni bir Trabzon vakası yaşanabilirdi. Bakanın böyle bir provokasyon yapıyor olması, ‘ikinci bir emre kadar demokratik olunmayacaktır’ talimatının geçerli olduğunu gösteriyor. Konferans başka bir yerde düzenlenecek.

Prof. Tosun Terzioğlu: Üniversite özgürlüğü zedelendi. Artık akademik özgürlükten nasıl bahsedebiliriz. Bundan sonra nasıl Türkiye demokratikleşiyor diyeceğiz. Bu sonuç, fikir özgürlüğünü, demokrasinin ve sivil toplumun gelişimini ağır biçimde zedelediği gibi, Türkiye için uluslararası alanda da önemli bir ayak bağı olmasından endişe ediyorum.

Prof. Dr. Ethem Eldem: Bilimsel özgürlüğü her şeyin üzerinde tutan bir devlet üniversitesinin haksız ithamlara hedef gösterilmesi kaygı vericidir. Bu gelişmelerden Türkiye kayba uğrayacak.

AP Yeşiller Milletvekili Cem Özdemir: Kaçırılmış bir fırsat. Türkiye dünyaya bu konferansla daha şeffaf ve güleryüzlü görünebilirdi. Değişen dünyaya ayak uyduran, hiçbir konudan korkmayan Türkiye resmi çizilecekti. Türkiye kendi dizine kurşun sıktı. Sanırım Türkiye AB’ye karşı kesimin oyununa gelindi.

Yorumlar kapatıldı.