İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bakan Çiçek´e özür çağrısı

RADİKAL – İSTANBUL – Akademisyenler ve öğretim üyesi dernekleri, suçlayıcı açıklamaları nedeniyle Ermeni konferansının ertelenmesine neden olan Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e tepki gösterdi. Görüş ve tepkiler şöyle:

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere: BÜ Rektörü, toplumu germemek adına sağduyulu bir karar almış. Her ne şekilde olursa olsun Ermeni sorununun tartışılması gerekir. Tartıştırmamak bu olayın özüne aykırı. Bakan Çiçek’in tüm bilim adamlarından özür dilemesi gerekir. Şiddetle kınıyoruz. Bu üniversitelerin yapısına ve bilime darbe.

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Tahir Hatipoğlu: Üniversitelerin, siyasetin etkisinde kaldığı görüntüsü vermesi yanlış. Çünkü üniversiteler özerk kuruluşlar. Erteleme kararı, siyasetçilerin tepkilerinden önce olsaydı sorun olmazdı. Ancak şimdi Boğaziçi Üniversitesi etik olarak yanlış yaptı. Siyasetçilerin tepkileri, siyaseten doğru, bilimsel olarak yanlış. Onlar siyasetçi oldukları için kamuoyuna mesaj veriyor.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder: Erteleme kararı doğru. Maalesef Türkiye’de bazı şeyleri akademik ortamda yapmak mümkün değil. Üniversitenin işlevleri doğru dürüst anlaşılmış değil. Yargısız infaz oldu. AB sürecine pek iyi yansımayacak. Türkiye reform yorgunu.

İÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin: Olay, siyasi iktidarın üniversiteye müdahalesinin tipik bir örneği. İçeriğinin ne olacağı henüz belli olmayan bilimsel bir toplantının çok ağır biçimde eleştirilerek, gerçekleştirilmesini olanaksız kılmak nereden gelirse gelsin kabul
edilemez. Bugün üniversiteye sahip çıkılacak gündür.

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Dile getirilmeyen düşüncelere karşı tavır almak, düşünce özgürlüğünün daha baştan sansürü demektir. Gelişmeler kaygı verici.

BÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Barlas: Konferansın ertelenmesi üniversitelerin özerkliğine ağır bir darbe. Birkaç ay önce, ‘Ermeni sorununu her ortamda tartışalım’ diyorlardı. Konferansı atom bombası olarak görüyorlar. Rektör en az hasar verecek kararı aldı.

Prof. Dr. Ümit Özdağ: Bu konferans bir üniversitede olmamalıydı. Üniversiteler bilimsel araştırma ve tartışma platformlarıdır. Savunulan fikirler de yanlış.

SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bayram Kodaman: Türkiye’nin aleyhine bir organizasyon. Ertelenme isabetli oldu. Bu, bir yerlerden emir alınarak düzenlenmek istendi. Toplantıya çağrılanlar, haksız Ermeni tezinin sözcüleri. Bilimsel bir toplantıdan çok, tek kale maça benzeyecekti. Söylenenler Ermenilerin elini güçlendirecekti.

Yorumlar kapatıldı.