İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB değil, Ermeniler ve Türkler çözmeli

Zeynel LÜLE / BRÜKSEL

Belçika’nın sözde soykırımı inkar edene ceza hazırlığına AB Dönem Başkanı Lüksemburg tepki gösterdi. Başbakan Juncker, ‘Bırakalım Türkler ve Ermeniler sorunu aralarında çözsün’ dedi.

AB Dönem Başkanı, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker sözde Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan yasa hazırlığında bulunan Belçika’yı sert bir şekilde uyardı. Juncker, Belçika’nın Le Soir Gazetesi’ne verdiği demeçte, bu ülkenin senatosunda ele alınmakta olan sözde soykırım konusunda soruları cevapladı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın konu ile ilgili iki ülke arasında bir komisyon kurulması teklifini hatırlatan Jean-Claude Juncker, ‘Bırakalım Türkler ve Ermeniler bu sorunu kendi aralarında çözsünler. Hele hele Türk hükümetinin araştırma yapılması çağrısı yaptığı bir dönemde bizlerin bu konunun çözümüne nasıl katkı sağlayacağımızı bilemiyorum’ dedi.

ÖRNEK OLAMAZ

Juncker, Türk asıllı Belçikalı Bakan Emir Kır’ın durumuna da dikkat çekerek, ‘Belçika’da bu türlü girişimler, Sosyalist Parti içinde Türk asıllı bir siyasetçinin önemli görevde olması nedeniyle getiriliyor. Bu hiç doğru değil’ değerlendirmesinde bulundu.

Lüksemburg Başbakanı, Ruanda ve Kongo gibi ülkelerde soykırım yapma suçlaması altında bulunan Belçika’ya büyük yankı yaratacak şu uyarıyı yaptı:

‘Hiç bir şekilde örnek olamadığımız ve kusursuz olmadığınız konulara girmemek gerekir. Kendinizi kontrol edin. Bu türlü girişimler ve inisyatifler sadece Belçika toplumunda konuşulur. Belçikalılar’ın bu girişimi dışarıda hiç bir etki yapmaz.’

Ertelenmesin iptal edilsin

TÜRKİYE Sivil Toplum Kuruluşları Birliği üyesi bir grup, ev sahipliği yapacağı Ermeni konferansı son anda ertelenen Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde protesto gösterisi düzenledi. ‘Vatan sahipsiz değil. İktidar yoksa millet var’ yazılı dövizler yaşıyan grup adına konuşan Birlik Genel Sekreteri Ramazan Bakkal, ‘Vatanseverlerin tepkileriyle bu toplantının ertelendiği açıklandı. Oysa iptal edilmeliydi’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.