İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tartışmalı Ermeni konferansı ertelendi

İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde yarın yapılması planlanan ve tartışmalara neden olan Ermeni konferansı ertelendi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Bilgi, Boğaziçi ve Sabancı üniversitelerinin ortak girişimiyle planlanan konferansla ilgili olarak ciddi ithamlarla karşı karşıya kalındığı belirtildi.

Açıklamada, ”henüz gerçekleştirilmemiş olan bir konferansın içeriğiyle ilgili peşin hükümler öne sürülmesinin, bir devlet üniversitesinin bilimsel özgürlüğünü zedeleyeceğinden kaygı duyuyoruz. Bu şartlar altında ve toplantıyı gerçekleştirmenin doğurabileceği sonuçlar karşısında toplantının ertelenmesinin daha uygun olacağına karar verdiğimizi Türkiye kamuoyuna bildiririz” ifadeleri kullanıldı.

Yarın yapılması planlanan ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ konulu konferans tartışmalara neden olmuştu. Mete Tunçay, Taha Parla, Şerif Mardin ve Tamer Akçam gibi profesörleri biraraya getiren konferans, tarihçileri akademisyenleri ve diplomasi çevrelerini ikiye bölmüştü.

Konferansa yöneltilen eleştirilerin ortak noktası ise söz konusu tartışmanın tek bir bakış açısıyla ele alınması olmuştu.

Çiçek: “Türk milletini arkadan hançerliyorlar”

Adalet Bakanı Cemil Çiçek bugün yaptığı açıklamada, muhalif aydınların konferansını Türk milletini arkadan hançerlemek olarak değerlendirmişti.

Dünyanın hiçbir ülkesinde üniversitelerin özerklik ve özgürlüğünün ‘sorumsuzluk’ diye yorumlanamayacağını ifade eden Adalet Bakanı Çiçek, bu konferansın tam bir sorumsuzluk ve ciddiyetsizlik olduğunu belirtmişti.

Açıklamasında “keşke Adalet Bakanı olarak dava açma yetkimi devretmeseydim” de diyen Bakan Çiçek, Türk milletinin vicdanının temiz olduğunu ve buna arşivlerin de şahit olduğunu söylemişti.

Elekdağ: “Propaganda yapıyorlar”

CHP milletvekili Şükrü Elekdağ, konferansa tepkisini ‘propaganda yapıyorlar’ yorumunu yaparak göstermişti.

Konferansın hazırlık komitesinden Profesör Halil Berktay ise “burada Türkiye’nin demokrasisini görüyoruz aslında, buna bile tahammülleri yok… Ama bakın daha neler olacak? Onlara da sıra gelecek ama altından kalkamayacaklar, bu konferansta tartışılanlardan sonra” demişti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde üç gün sürmesi planlanan konferansta ilk kez ‘soykırım’ tanımlaması yapılacağı da belirtilmişti.

Yorumlar kapatıldı.