İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patriklerin zirvesi sona erdi

Ortodoks kilisesi liderleri, Kudüs Patriği Birinci İrineos’u tanımama kararı aldı. İrineosu’un yerine yeni patrik seçilmesine karar verildi. İrineos ise bu kararı tanımadığını, Kudüs’ün tek patriği kendisi olduğunu söyledi.

İstanbul
NTV

24 Mayıs 2005 — Oylamada çoğunluk kararıyla İrineos’un Kudüs patriği olarak tanınmamasına karar verildi. İrineos, patrikhaneden ayrılışında bir soru üzerine alınan kararı tanımadığını, kendisinin Kudüs Patriği olduğunu söyledi.

Kudüs patriği İrineos, hukuken Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait olan ancak geleneksel olarak Arapların hak iddia ettiği arazilerde bulunan bazı gayrimenkulleri, İsrailli yatırımcılara satmakla suçlanıyor.

Satış işlemi, yasal olsa da, kilisenin Filistinli üyelerinin tepkisini çekti. Onlara göre, gelecekte Kudüs’ün nihai statüsü konusunda varılacak bir uzlaşmada, bu bölge kendilerine bırakılacak.

Filistinliler ayrıca geçmişte yaşanan benzer satışların, söz konusu arazilerde Yahudi yerleşimleri kurulmasıyla sonuçlandığının da vurguluyor. Patrik İrineos ise böyle bir satışa onay vermediğini söylüyor.

İstanbul’da bir araya gelen ondan fazla Ortodoks kilisesi lideri, yaptıkları toplantı sonucunda Patrik Birinci İrineos’u istifaya davet etti. Ancak İrineos’un bunu kabul etmemesi üzerine oylamaya geçildi. Oylamada İrineos’un Kudüs patriği olarak tanınmamasına karar verildi.

Yorumlar kapatıldı.