İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konferans ertelendi

İktidar ve muhalefet sözcüleri, ‘Ermeni konferansı’na katılanları ve ev sahibi Boğaziçi Üniversitesi’ni ‘hain’ ilan edince organizasyon ertelendi

RADİKAL – ANKARA / İSTANBUL – Boğaziçi Üniversitesi’nde (BÜ) 25-27 Mayıs arasında düzenlenmesi planlanan ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ başlıklı konferans, hükümetle iktidar ve muhalefet partilerinden gelen sert tepkiler üzerine ertelendi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in konferansı ‘Türkiye’ye hıyanet’ olarak değerlendirmesinin ardından, dün akşam toplantının ertelendiğini duyurdu. Düzenleme komitesinde yer alan Doç. Dr. Halil Berktay, “Adalet Bakanı’nın Meclis’te yaptığı korkunç konuşma karşısında konferansın iptal edildiği anlaşılıyor” dedi.

Resmi Ermeni politikalarına alternatif düşüncelerin bir araya getirilmesinin hedeflendiği konferans daha yapılmadan büyük tartışma yarattı. Türk ve Ermeni tezlerine yönelik görüş ayrılığı, bilim adamları arasında ‘Diaspora çizgisinde olmak’ ve ‘resmi söylemi savunmak’ eleştirilerine dönüşürken, konu dün TBMM Genel Kurulu’nda da gündeme geldi. CHP’li Şükrü Elekdağ gündem dışı konuşmasında, konferansta resmi tezlerin sorgulanacağını anımsattı ve “Konferansta, bilimsellik kisvesi altında aslında Ermeni tezi propagandası yapılacak. Hazin olan, bu hain projeye Boğaziçi Üniversitesi’nin alet edilmesi” dedi.

AKP’li Toprak: Halk göreve

AKP’li Ramazan Toprak da konferansın bir eylem olduğunu, Ermenilerin istediği içerikte bir program yapıldığını, Boğaziçi Üniversitesi’nin de buna seyirci kaldığını ileri sürdü. Toprak şunları kaydetti: “Ermenistan’da Türk tezlerini savunacak bir kongre düzenlense, sonu cezaevi olurdu. YÖK kılını kıpırdatmıyor. Resmi tezi mahkûm eden bir sonuç çıkarsa adli, siyasi organları tüm Türk halkını göreve çağırıyorum. Mandacılığı savunanların anlayışını yansıtan bu konferansın çok iyi takip edilmesini istiyorum. Türk milleti kendi tarihine yalan atanları asla affetmeyecek.”

Hükümet adına konuşan Adalet Bakanı Çiçek’in tepkisi de çok sert oldu. Çiçek, milletvekillerinin ‘milletin hissiyatını’ dile getirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Türk milleti kadar eli temiz, vicdanı temiz, alnı ak bir millet daha yoktur. Sözde Ermeni soykırımı iddialarını bertaraf etmek için muhalefetle iktidar, devlet, millet birlikte çalışırken, bu çabaları arkadan hançerlemek ne anlama geliyor? Siz falanca ülkelerin parlamentolarını nasıl ikna edeceksiniz bu durumda? Bize diyecekler ki siz gidin, Boğaz’a bakarak bunları söyleyen Boğaziçi Üniversitesi’ni ikna edin. Bu hareketle arkadan hançerlemişlerdir bizi. Üniversiteler özerktir ama özerklik sorumsuzluk değildir. Bu büyük sorumsuzluk ve ciddiyetsizliktir. Bazı cemiyetlerimiz, derneklerimiz ‘Özgürlük yok’ diyor. Türkiye’de milleti arkadan hançerleme, iftira etme özgürlüğü var. Keşke Adalet Bakanı olarak dava açma yetkimi devretmeseydim. Şimdi YÖK, Boğaziçi Üniversitesi ne yapacak, merak ediyorum. Bu ciddiyetsizlik, bu sorumsuzluk, bu milletin nüfus cüzdanını taşıyıp bu milletin aleyhine propaganda yapma ve ihanet etme dönemini kapatmamız lazımdır.”

‘Eleştiriler peşin hükümlü’

Çiçek’in bu sözlerinin ardından, B.Ü., ev sahipliği yapacağı konferansın ertelendiğini duyurdu. Üniversitenin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Henüz gerçekleştirilmemiş olan bir konferansın içeriğiyle ilgili peşin hükümler öne sürülmesinin, bir devlet üniversitesinin bilimsel özgürlüğünü zedeleyeceğinden kaygı duyuyoruz. Bu şartlar altında ve toplantıyı gerçekleştirmenin doğurabileceği sonuçlar karşısında toplantının ertelenmesinin daha uygun olacağına karar verdiğimizi Türkiye kamuoyuna bildiririz.”

Konferansın düzenleme komitesinde yer alan Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Halil Berktay, erteleme kararına tepkisini şöyle dile getirdi: “Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nden bana verilen bilgiye göre, konferans ertelendi. Rektörlüğün açıklama metnini görmediğim için erteleme nedenini bilmiyorum. Ancak Adalet Bakanı’nın Meclis’te yaptığı korkunç konuşma karşısında konferansın iptal edildiği anlaşılıyor. Bu konuşmaya ilişkin şimdi hiçbir şey söylemek istemiyorum, yarın (bugün) bir açıklama yapacağım.”

Konferansa davetli olmayan Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu ise erteleme kararıyla ilgili Radikal’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu toplantıda daha fazla katılımcı olsaydı faydalı olurdu. Tek taraflı toplanıyorlarsa, bu diasporanın İstanbul’da toplandığı anlamına gelir. Onlar da tek taraflı toplanmıyor mu? Bilimsel olarak doğru düzgün ortaya bir şey koymak istiyorlarsa çok katılımlı olması lazım. O zaman karşılıklı tartışılır, belgeler ortaya konur, daha verimli bir sonuç ortaya çıkardı. Kişisel görüşüm, hükümet toplantıya çok katılım olsaydı bir şey söylemezdi.”

Yorumlar kapatıldı.