İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrikhane´ye tepki

İngiltere Başbakanı Blair’in eşinin de geldiği Ortodoks Zirvesi’ne ATO, tepki gösterdi, savcıları göreve çağırdı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Fener Rum Patrikhanesi’nde düzenlenen ortodoks zirvesi, milli egemenliğimizi hiçe sayan bir şeriat mahkemesidir, ekümenik hevesleridir” değerlendirmesinde bulundu.

Patrikhane’nin Türkiye Cumhuriyeti yasalarına tabi olduğunu hatırlatan Aygün, Lozan Anlaşması hükümlerine göre sadece çiftleri evlendirme, çocukları vaftiz etme, ölenleri gömme gibi dini işlerle ilgilenme işlevi olan Patrikhane’nin “boyundan büyük işlere” kalkıştığını savundu.

Aygün, açıklamasında şöyle dedi: “Fener Rum Patriği Bartholemeus, ekümenik olma sevdasındadır. Patrikhane’nin, diğer kiliseleri toplayarak dini bir yargılama yapmak gibi bir yetkisi yoktur. Bu olmayan yetkiyi kullanmak, Türk Anayasası’nı hiçe saymak, Lozan Anlaşması’nı tanımamak demektir. Bu bir siyasi güç gösterisinden başka bir şey değildir. Patrikhane, Türkiye sınırları içerisinde özerk bir Cumhuriyet gibi hareket edemez. Türk yasalarına bağlı dini bir kurumu, siyasal bir kurum haline getiren Bartholemeus’a hesap sorulmalıdır.”

SORUŞTURMA AÇILMALI

Açıklamasında Fener Rum Patriği Bartholemeus hakkında, Cumhuriyet savcılarının harekete geçmesi gerektiğini belirten Aygün, şunları kaydetti: “Türkiye’de yaşayan hiç kimsenin, kendi özel yasaları olamaz. Bu ülkede Cumhuriyet savcıları var. Cumhuriyetin bekçileri var. İnanıyorum ki gerekeni yapacaklardır.”

NOEL BABA VAKFI DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Merkezi Antalya’da bulunan Noel Baba Vakfı, İstanbul’daki Fener Rum Kilisesi’nde, Kudüs Patriği İrineos ile ilgili olarak düzenlenen toplantının Anayasa ve Türk Ceza Kanunu’na aykırı olduğu iddiasıyla, Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı aracılığıyla, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut yaptığı yazılı açıklamada, Vakıf Avukatı Süleyman Çetin’in bugün suç duyurusuyla ilgili dilekçeyi, Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı’na verdiğini bildirdi.

(aa)

Yorumlar kapatıldı.