İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrikhane´de Kudüs zirvesi

Kudüs Patrikhanesi sorununu görüşmek üzere 15 Ortodoks kilisesi temsilcisi, Fener Rum Patrikhanesi’ndeki Ortodoks Kiliseleri Zirvesi’nde biraraya geldi.

Sabah saatlerinde patrikhaneye gelen Ortodoks kiliseleri temsilcileri, Aya Yorgi Katedrali’ne geçti. Katedralde kurulan U şeklindeki masanın iki tarafına, aralarında Kudüs Patriği İrineos, İskenderiye Patriği Teodoros’un da bulunduğu Sırp, Romanya, Gürcistan, Antakya, Arnavutluk, Atina, Finlandiya, Polonya, Prag, Kıbrıs, Moskova ve Esland kiliseleri temsilcileri otururken, Patrik Bartholomeos da toplantıya başkanlık etti.

Bartholomeos’un özel ayini ile açılan toplantı daha sonra basına kapatıldı.

KUDÜS PATRİKHANESİ SORUNU

Kudüs Patriği İrineos’un, Kudüs’te kiliseye ait bazı taşınmazları İsraillilere uzun süreli kiraladığı ve bu kararları alırken Kudüs Kilisesi Sen Sinod Meclisi’ne danışmadığı iddia ediliyor.

Kudüs Kilisesi Sen Sinod Meclisi’nin, verdiği kararlar nedeniyle azlettiği Patrik İrineos, Bartholomeos’un daveti üzerine İstanbul’daki toplantıya katıldı. Bu arada, toplantıda Kudüs Kilisesi Sen Sinod Meclisi’nden bazı üyeler de hazır bulundu.

Kudüs Kilisesi Patriği İrineos’un hukuk danışmanı Franciscos Raoussis, patrikhane bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ”Bugünkü Meclis’in mahkeme değil, toplantı olduğunu ve buraya Patrik Bartholomeos’un daveti üzerine geldiklerini” söyledi.

Toplantıdan tavsiye kararı çıkabileceğini dile getiren Raoussis, çıkacak kararın Kudüs Patriği tarafından değerlendirileceğini, ona göre uluslararası bir mahkemeye gidilip gidilmeyeceğine karar verileceğini bildirdi.

Bu arada, “Kudüs Patriği İrineos’un Kudüs’te halk tarafından desteklendiğini, yaptığı işlemlerde bir yanlışlık olmadığını” savunan Raoussis, “Kudüs Patriği İrineos’un Filistinlilere hak ihlali olmayacağı konusunda bir söz verdiğini ve Filistinlilerin isterlerse tüm bu işlemlerin belgelerine bakabileceklerini” ifade ettiğini de anlattı.

Raoussis, Kudüs Patriği İrineos’un, İstanbul’a korumalarıyla gelmesinin eleştirilmesi üzerine ise İrineos’un 2000 yılında patrik seçildiğinde Yunan Hükümeti tarafından kendisine koruma tahsis edildiğini ve bu korumaların her an patriğin yanında bulunduğunu ileri sürdü.

İstanbul’da toplanan zirveden Kudüs Patriği İrineos’a “istifaya mecbur etme” kararının çıkması bekleniyor.

PROTESTO GÖSTERİSİ

Patrikhanedeki zirve toplantısı devam ederken, kendilerini ”Fener-Balat Sakinleri” olarak tanıtan bir grup, protesto gösterisi yaptı.

Grup adına yapılan açıklamada, patrikhanenin “İstanbul’un göbeğinde Hıristiyan şeriat mahkemesi kurarak Kudüs Patriği’ni yargılayacağı” dile getirilerek, “Laik Türkiye Cumhuriyeti’nde Hıristiyan şeriat mahkemesi kurarak Fener Rum Patriği Bartholomeos’un böyle bir yola tevessül etmesi ekümenliğini tesçil ettirmekten başka bir şey değildir. Bu Lozan’ın delinmesi demektir” denildi.

“Bugünkü toplantının, buranın ikinci Vatikan olması yolunda önemli bir adım olduğu” ileri sürelen açıklamada, Fener ve Balat’ta yaşayanların, Türkiye Cumhuriyeti’nden ayrı bağımsız mahkemeler kurulmasını şiddetle protesto ettikleri kaydedildi.

Açıklamada, “Lozan’ı tanımayan, Türk devletinin kanunlarını çiğneyen bu kurumun, bu topraklar üzerinde barınmasının mümkün olmadığı ve derhal sınırdışı edilmeleri gerektiği” bildirildi.

Ellerinde Türk bayrakları bulunan yaklaşık 20-25 kişilik grup, ”AB uğruna Balat’ı Vatikan yaptırmayacağız”, “Mahkeme bahane ekümenik şahane”, “Devlet içinde devlet bunun adı ihanet” şeklinde dövizler taşıdılar.

Protesto gösterisini yapan grup, daha sonra patrikhane önünden ayrıldı.

Bayan Blair’in sürpriz ziyareti

İNGİLTERE Başbakanı Tony Blair’in eşi Cherie Blair dün İstanbul’a sürpriz bir ziyaret yaptı. Gelişini gizlemek için Cherie Blair, İstanbul’a kızlık soyadı ile giriş yaptı. “Kudüs Zirvesi”nin yapıldığı Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret eden ve mum yakan First Lady Blair, Şampiyon Ligi final karşılaşmasında favorisinin İngiliz takımı Liverpool olduğunu söyledi.

İngiliz Hava Yolları’na ait uçakla gelen Cherie Blair önceki gün saat 15.40’da Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Gelişini gizli tutmak için kayıtlarda kızlık soyadı kullanılan First Lady’i İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan Türk görevli karşıladı. Kayıtlarda Cherie Blair “İngiltere Başkonsolosluk misafiri” olarak gösterildi.

İş gezisi için İstanbul’a geldiği belirtilen ve mesleği avukatlık olan Blair, dün de Fener Rum Patrithanesi’ne sürpriz bir ziyaret yapttı. Cherie Blair, Kudüs Patriği İrineos’la ilgili yolsuzluk iddialarını görüşmek üzere tüm Ortodoks dini liderlerinin katılımıyla mini zirvenin sürdüğü Fener Rum Patrikhanesi’ne saat 13.30’da geldi. Yanında korumaları ve İngiltere’nin başkonsolosluk görevlilerinin bulunduğu Cherie Blair, Patrikhane’de mum yakıp dua etti.

Blair’in İstanbul’a geldiği de zirveyi takip eden medya mensupları tarafından fark edildi. Zirvedeki gelişmeleri izleyen gazetecilerin mikrofon uzattığı Blair, “Bu bölgedeki dinsel ögelerin önemini bildiğim için burayı ziyaret etmek istedim. Patrikhaneyi çok beğendim. İstanbul’daki Şampiyon Ligi finalinde favorim tabii ki Liverpool” dedi.

Patrikhane yetkilileri Blair’in ziyaretinin ani olduğunu söyledi. Zirveyi kesemeyen Fener Rum Patriği Bartholomeos’un Blair’i karşılaması için bir metropolit görevlendirdiği belirtildi. Blair’e üzerinde meryem ana ikonu bulunan tabak hediye edildi.

Yabancı haber ajanslarının İstanbul’a “Liverpool”a destek vermek için geldiğini belirttiği Blair dün saat 17.20’de yine İngiliz Hava Yolları’na ait uçakla ülkesine döndü.

Yorumlar kapatıldı.