İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fener´de yolsuzluk zirvesi

Fener Patrikhanesi Sen Sinod Meclisi Kudüs Patriği I. İrineos’un durumunu görüşecek. Kilise mallarını İsrailli işadamlarına satmak ve kiralamakla suçlanan İrineos’un pakrikliğinin artık tanınmaması gündemde.

Kudüs Patriği’ne İstanbul adaleti

Adı yolsuzluğa karışan Kudüs Patriği I. İrineos, dünyanın dört bir yanından gelip Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde buluşan patriklerce yargılanacak.

Dünyanın dört bir yanından gelen patrikler, adı yolsuzluk ve mal transferlerine karışan Kudüs Patriği I. İrineos’un durumunu görüşmek için İstanbul’da Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde buluştu. Patrikler, başpsikoposlar ve metropolitler, dün bir ön görüşme yaptılar. Kudüs Patriği’nin avukatı Alexis Kuyias, “Patrik I. İrineos, buraya haklı olduğunu anlatmak için geldi. Kendi doğrularını anlatacak” dedi. Bugün yapılacak ayinden sonra Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin Başkanı Bartholomeos’un başkanlığında toplanacak Kutsal Sen Sinod Meclisi’nde Kudüs Patriği hakkındaki iddialar masaya yatırılacak. Toplantıdan çıkacak en ağır cezanın kınama cezası veya patrikliğinin tanınmayacağı olduğu belirtildi. Kudüs Ortodoks Patrikhanesi gayrimenkul yönünden İsrail Devleti’nden sonra ülkenin ikinci büyük zengini. Kudüs Patriği I. İrineos’un adı bir süre önce Kudüs’te bulunan kilise mallarını yasadışı yollarla işadamlarına kiralamak ve satmak iddialarına karıştı. Kudüs Patriğinin kiralama ve satış işlemlerini yaparken patrikhanenin mali daire yetkilisi Nikos Papadimas’ı kullandığı öne sürüldü. Nikos Papadimas, iddialardan sonra kayıplara karıştı.

YARDIM İSTEDİLER

Kudüs Ortodoks Patrikhanesi yöneticileri Kudüs Patriği I. İrineos’u artık tanımadıklarını ilan ettiler. Ayrıca patriğin otoriter yönetim biçiminden de rahatsız olduklarını dile getirdiler. Patriği istifaya davet ettiler. Ancak Patrik I. İrineos, istifa etmemekte direnince, patrikhane yöneticileri devreye girmesi için Fener Rum Patriği Bartholomeos’tan talepte bulundular. Bartholomeos’un davetiyle patrik, başpsikopos ve metropolitler İstanbul’a geldi. İstanbul’a dün gelen patrikler Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne gelerek ön görüşme yaptılar. Görüşme için patrikhaneye ilk gelen, suçlamaların odağındaki isim Kudüs Patriği I. İrineos oldu. Daha sonra sırasıyla İskenderiye Patriği Theodoros, Atina Başpiskoposu Hristodulos, Rusya Smolensk Metropoliti Kyrilos, Arnavutluk Başpiskoposu Anastasios, Antakya Patrikhanesi temsilcisi olarak Beyrut Metropoliti İlyas patrikhaneye gelerek Bartholomeos ile ön görüşmeye katıldı. Görüşmeye daha sonra Kudüs Patrikhanesi’nde I. İrienos’a muhalif olan patrikhane yöneticileri de katıldı.

‘ADINI ANMAYACAĞIZ’

Patriklerin hepsi, sorunun çözülmesinden yana olduklarını belirtirken, Rusya Smolensk Metropoliti Kyrilos, “Yapılacak toplantı öncesi kilisede dua edeceğiz. Bu duada gelmiş geçmiş bütün patrikleri isimleri ile anacağız ama bu isimler arasında Kudüs Patriği I. İrienos’un adı geçmeyecek” dedi. Bu arada İstanbul’da toplanacak Kutsal Sen Sinod Meclisi’ne tepki gösterildi. Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Çelik, yapılacak bu toplantıyla Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ekümenliğini ilan ettiğini söyledi. Çelik, şu görüşü savundu: “Kudüs patriği konu mankeni. Tarihte bunun yüzlerce örneği var. Kutsal kilise kanunlarına göre böyle bir toplantı yapılabilir ama Fener Rum Patrikhanesi’nin böyle bir toplantı yetkisi yok. Tarih boyunca Rum Kilisesi dışında hiçbir Ortodoks kilise üzerinde idari tasarrufta bulunamamış Fener Rum Patrikhanesi’ne bu tezgahla altın bir tepsi içinde fiilen ekümenlik yetki kullandırılacaktır.” Antalya’daki Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut da bu toplantının yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini savundu.

İnci DÖNDAŞ

Yorumlar kapatıldı.