İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başlamayan konferansın savaşı

Sefa KAPLAN

Alternatif Ermeni sorunu konferansı, aydınları birbirine düşürdü. Konferansın tek taraflı olduğunu savunan Prof. Ortaylı, Prof. Belge’yi kastederek, ‘Halaçoğlu yok, İngiliz filoloğu çağrılıyor’ dedi. Belge ise ‘Ortaylı başka takıma transfer oldu’ yanıtını verdi.

BOĞAZİÇİ, Bilgi ve Sabancı üniversiteleri tarafından 25-27 Mayıs tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde geniş bir katılımla düzenlenecek ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ başlıklı konferans, daha başlamadan tartışmalara sebep old. Prof. Stefanos Yerasimos’tan Prof. Mete Tunçay’a, Prof. Şerif Mardin’den Prof. Taha Parla’ya değişik isimleri bir araya getiren konferansa en sert eleştiri, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. İlber Ortaylı’dan geldi.

TAKIM YİNE AYNI

Prof. Ortaylı, ‘Davet edilenler hep belli bir takımın isimleri. Meseleler böyle çok sağlıklı tartışılamaz’ dedikten sonra şöyle devam etti: ‘Belki Prof. Yusuf Halaçoğlu’nu çağırmayabilirler ama hukukçu bilgisiyle emekli diplomat Gündüz Aktan çağrılmalıydı. Hukuksal problemleri herhalde İngiliz filoloğu Murat Belge tartışacak. Bu ülkede demokrasi var, herkes her istediğini yapar. Herkesin de bir hesabı vardır. Benim bu konudaki görüşlerim belli.’

TRANSFER OLDU

Belge ise Ortaylı’nın kendisine yönelttiği eleştirilere, Radikal’deki köşesinde şu sözlerle cevap verdi: ‘Ortaylı, ilkin ‘Davet edilenler hep belli bir takımın isimleri’ demiş. Evet, kendisinin bir süre önce transfer olmayı seçtiği ‘takım’dan değil, buraya çağrılanlar (…) Ortaylı, kendi söylediği sözün nasıl bir mugalata (yanıltmaca) olduğunu bilmeyecek cahil bir adam değildir. Ama yaptığı tercih böyle olduğu için, böyle konuşması gerekiyor.’

DİASPORA ÇİZGİSİ

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu da konferansı düzenleyenleri ‘diaspora çizgisinde’ olmakla suçladı. Prof. Halaçoğlu, ‘Kendileri çalıp kendileri oynayacaklar’ dedikten sonra, ‘Ermeni tarafının görüşlerini yansıtanlar çağrılıyor da ben niye çağrılmıyorum. Ben resmi görüşle aynı düşünüyorsam kendileri de diaspora ile aynı görüşü savunuyorlar’ diye konuştu.

TEK SESLİLER

Bütün bu eleştirilere, düzenleme komitesi adına Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Halil Berktay’dan cevap geldi. Prof. Berktay, seçilen isimlerin ‘tek taraflı’ olduğu eleştirilerine, ‘Türkiye’de resmi söylemin her cümlesinin neredeyse ezberlendiğini’ savunarak, ‘Bu ülkede Ermeni sorunu konferansları yıllardır düzenleniyor. Hepsi, hemen tamamen tek sesli oldu; hiçbirine, özgür ve eleştirel düşünen tarihçiler çağrılmadı. Şükrü Elekdağ ve Prof. Yusuf Halaçoğlu’nun bizi yeniden ‘aydınlatma’larına gerek kalmadı’ dedi.

AMAÇ KARALAMAK

Konferansı eleştirenlerden emekli diplomat ve CHP milletvekili Şükrü Elekdağ ise ‘Ermeni propagandacılarının gerçekdışı iddiaları yayılmak isteniyor. Tarihi gerçekleri tarafsız ve dürüst açıklayacak hiçbir uzman davet edilmedi. Türkiye’yi karalamak amaçlı böyle bir toplantının Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması çok üzücüdür’ diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.