İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atalarının izinden Diyarbakır´a geldiler

Diyarbakır’daki Meryem Ana Kadim Süryani Kilisesi’nin açılışına ABD’den ve Avrupa’nın farklı şehirlerinden yüzlerce Süryani ailesi katıldı.

M.S. üçüncü yüzyılda yapılan Diyarbakır’daki Meryem Ana Kadim Süryani Kilisesi, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan 250 Süryani ailenin maddi yardımıyla restore edilerek kapılarını yeniden ibadete açtı. ABD, Avrupa ve İstanbul’da yaşayan ve yıllar önce Diyarbakır’dan göç eden Süryaniler’den kimi yakın akrabasını buldu, kimisi ise anne ve babasından yıllarca dinlediği Diyarbakır’ı, yakından görme fırsatını yakaladı.

EL BİRLİĞİYLE ONARDILAR

İstanbul’da yaşayan Süryaniler’in, Müteşebbis Heyeti Başkanı Can Şakarer’in önderliğinde yürüttüğü restorasyon çalışması, geçtiğimiz eylül ayında başladı. Bugün Diyarbakır’dan dünyaya dağılan Süryani sayısının yaklaşık 500 bin olduğunu söyleyen Şakarer, kilisenin onarımı için İstanbul, ABD, Hollanda, İsveç ve Almanya’daki Süryaniler’e kilisenin restorasyonu için haber verdiklerini söyledi. Şakarer, “Aslında kilise için çok fazla bir şey yapma şansımız olmadı. Orijinal taşların üzeri sıvayla kaplanmıştı, o sıvaları söküp boya ve cam tadilatı yaptık. Dört bin yıllık tarihi olan kilise yapılan restore çalışmasıyla bin 700 yıl önceki haline dönüştürüldü” diye konuştu.

DAMDA UYUMA GELENEĞİ

Özellikle ABD’den gelen yaklaşık 45 kişilik grupta Türkçe bilenlere rastlamak neredeyse mümkün değildi. Kılık, kıyafetleri vedavranışlarıyla Amerika’daki hayata tümüyle adapte oldukları gözlenen olan bu insanların anne, babaları hatta ataları Diyarbakırlı. Ancak bu insanların, her ne kadar dillerini unutsalar da ne yemeklerini ne geleneklerini ne de sıcak yaz gecelerinde damda uyumayı unutmadıkları görüldü. Yurtdışından tören için Diyarbakır’a gelen Süryaniler, soylarının devamını sağlamak için, eşlerini Diyarbakırlı Süryaniler arasından seçtiklerini de sözlerine eklediler.

NEW JERSEY’DEN GELDİLER

Bundan 45 yıl önce Diyarbakır’dan ayrılan Marirose Koumi, oğlu Afram ile atalarının yaşadığı topraklarına yeniden döndü. ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan Koumi, Diyarbakır’dan ayrıldıktan sonra ilk kez doğduğu topraklara geri döndüğünü söyledi. Koumi, “Diyarbakır çok değişmiş ama ben burada kendimi, kaybettiğim annem, babam ve kocama daha yakın hissediyorum” dedi. ABD’de kuyumculuk işiyle uğraşan Afram Koumi, “ABD’deki Türk yürüyüşlerine katılıyoruz. Biz Türküz, Diyarbakırlıyız ve Süryaniyiz. Köklerimizi hiç unutmadık.Babamın doğduğu topraklarda olmaktan çok mutlu ve heyecanlıyım” diye konuştu. Zeki Müren’in 25 yıl terziliğini yapan Muzaffer Caha da açılışa katılanlar arasındaydı. Caha, ‘Burada atalarımın kokusu var” diye konuştu.

DİLEK SANCILI – DİYARBAKIR

Yorumlar kapatıldı.