İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’daki KEİ buluşmasına Türkiye de katılıyor

Türkiye ile Ermenistan arasında sözde Ermeni soykırımı iddiaları etrafındaki tartışma sürerken, iki ülke bürokratları gelecek ay Erivan’da düzenlenecek bir toplantıda ekonomik ilişkilerin nasıl geliştirileceğini masaya yatıracak.

Türkiye’nin öncülüğünde kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ticaret ve Kalkınma Bankası yıllık ‘Karadeniz İş Günleri’ toplantısına bu sene Ermenistan’ın başkenti ev sahipliği yapacak. 5-6 Haziran’daki toplantının açılış konuşmasını, ev sahibi Ermenistan’ın Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan yapacak. Türkiye’nin toplantıya hangi düzeyde katılacağı üzerinde çalışmalar sürüyor. Devlet Bakanı Ali Babacan’ın katılmaması halinde DPT Müsteşarı İbrahim Çanakçı’nın Türkiye’yi temsil edeceği belirtiliyor. Bölgesel iş konferansı niteliğindeki toplantı, Ermeni hükümeti ve Ermenistan bankacılık ve iş çevreleri tarafından organize ediliyor. KEİ Ticaret ve Kalkınma Bankası ortak ülkelerin temsilcilerin tümünün katılacağı toplantıda, uluslararası finans kuruluşları, özel sektör temsilcileri de yer alacak. Toplantılarda, bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi, yatırımlar için Ermenistan ve Kafkasya bölgesinin potansiyeli ele alınacak.

Merkezi Selanik’te bulunan Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, 1 Haziran 1999 tarihinde faaliyete geçti. Bankanın dönem başkanlığını bir Türk, Mustafa Gürtin sürdürüyor. Türkiye, Rusya ve Yunanistan ile birlikte bankanın en büyük ortağı. Bu üç ülke, banka hisselerinin yüzde 16,5’erlik hissesine sahip. Ermenistan’ın hisse oranı ise yüzde 2. KEİ üyesi ülkeler ise şunlar: Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan.

Süleyman Kurt, Ankara

Yorumlar kapatıldı.