İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırımı inkâr etmek suç olmamalı´

AA – BRÜKSEL – Belçika’da bazı politikacıların Ermeni soykırımı iddiasını yasallaştırma girişimleri devam ederken, Brüksel Üniversitesi’nden Olivier Corten, siyasetçileri uyardı.

Belçika Senatosu Adalet Komisyonu’nda, ‘Ermeni soykırımını’ reddedenlerin cezalandırılmasını hedefleyen yasa tasarısına ilişkin görüşmeler sürüyor. Federal Meclis’te kabul edilerek Senato’nun onayına gönderilen tasarı çerçevesinde, soykırımı reddedenlerin sekiz gün ile bir yıl hapis, 26 ile 5 bin avro para cezasına çarptırılmaları hedefleniyor.

Uluslararası Hukuk Merkezi profesörü Olivier Corten’in uyarısı, yüksek tirajlı Le Soir gazetesinin dünkü baskısında, serbest kürsü bölümünde yayımlandı. Meclis’in bir hukuk organı olmadığını, siyasi kararların hukuksal değer taşıyamayacağını vurgulayan Corten, bu tür yasaların fikir ve savunma özgürlüğünü kısıtlayacağına dikkat çekti.

Yasa tasarısında, herhangi bir AB ülkesinin mahkemelerinin ‘soykırım’ kararının bu ülkede de tanınması ve dikkate alınması öneriliyor. Prof. Olivier Corten, buna göre Fransa’da bir karara dayanılarak Belçika’da bir kişinin mahkûm edilebileceğini hatırlattıktan sonra, şunları yazdı: “Peki ama ya Fransa’da başka bir hâkim, daha sonra, başka bir kararda, soykırım olmadığına karar verirse, daha önce mahkûm olan kişinin durumu ne olacak? Yoksa bu durumda yeni kararı veren Fransız yargıç mı mahkûm edilecek?”

Yorumlar kapatıldı.