İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Liderler son gün de atıştı

Erdoğan, Koçaryan’a ‘Türkiye ‘soykırım’la ilgili arşivleri açtı, tarihçiler karar versin’ diye çıkıştı. Papadopulos, Türkiye’yi ‘işgalci güç’ sözüyle şikâyet etti

SERKAN DEMİRTAŞ

VARŞOVA – Avrupa Konseyi zirvesinin dün gerçekleştirilen son gününe liderlerin söz düellosu damgasını vurdu. Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın önceki gün Konsey’e hitabında Türkiye’yi ‘soykırım’la suçlamasına yanıtı dün Başbakan Tayyip Erdoğan, yine kürsüden verdi. Erdoğan, Koçaryan’a yüklenirken, sahneye Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos çıkarak, Konsey’deki konuşmasında Türkiye’yi işgalcilikle suçladı.

Zirvede dün Kıbrıs ve Ermeni gerilimi yaşandı. Koçaryan’ın önceki günkü suçlamalarını, ‘Tribünlere oynuyor’ diye kınayan Erdoğan, dün de konuyu Konsey çatısında gündeme getirdi. Erdoğan, ‘Avrupa mimarisi’ oturumunda metin dışına çıkarak, söze “Dün burada konu açıldığı için konuşuyorum” diye başladı. Türkiye’nin ‘soykırım’ konusunda eylem planı hazırladığını anlatan Başbakan, arşivleri açtıklarını hatırlatıp şöyle dedi: “Tarihçiler, hukukçular, siyaset bilimciler çalışma yapsın ve siyasilerin önüne getirsin. Kararı sonra alalım. Belge ve bilgiye dayalı olmayan basit lobiyle, ilgisiz parlamentoların karar almasını insan hakları ve hukuk açısından doğru bulmuyorum. Görüşlerimi kayda geçmesini önemsediğim için bugün burada konuşmak durumunda kaldım.”

Papadopulos sahnede

Koçaryan’a verdiği yanıtla rahatlayan Erdoğan, bu kez Rum liderin sözlerine maruz kaldı. Önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması sorununu gündeme getiren Papadopulos, “Tüm kararların makul sürede uygulanması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin saygınlığı için vazgeçilmezdir. Bu kemikleşmiş soruna acil ve cesur tepki vermeliyiz” dedi. Papadopulos’un ağır sözleri daha sonra geldi: “Yakın tarihimiz Kıbrıs’ın yüzde 37’sini işgal eden yabancı güçlerin yurttaşlarımızın temel haklarına dönük ağır ihlalleriyle doludur. Kayıp insanlar sorunu, bunun ispatıdır. Tüm Kıbrıslıların insan haklarına saygı duyulması acil gereksinimdir.” Papadopulos, ‘müzakerelerle ülkenin birleşmesi için çaba göstereceğini’ de iddia etti.

Zirve sonunda ayrımcılığa karşı çıkan Varşova Deklarasyonu’nda İslam ve Yahudi karşıtlığı kınandı. Türkiye’nin çabalarıyla ‘İslam karşıtlığıyla mücadele’ ifadesi ilk kez Konsey’in resmi belgesine girdi.

8. madde tartışması

Bu arada deklarasyonun 8. maddesi tartışmalara yol açtı. Terörizmle mücadele ile hukuk düzenlemeleri arasında bağlantı kuran maddenin taslak metinde İskandinav ve bazı Batı Avrupa ülkelerinin istemi üzerine terörizmle insani hukuka uygun mücadele edilmesini içeren ifadeler yer aldı. ‘İnsani hukuk’ ifadesi ile devletler arası savaşta esirlere ilişkin düzenlemeleri içeren Cenevre sözleşmesinin akla gelebileceğini kaydeden Türkiye, İspanya, Rusya, Britanya maddenin değiştirilmesini istedi. Tartışmaların ardından taslaktaki ifade ‘terörle mücedele insan hakları, temel özgürlükler ve diğer uluslararası zorunluluklara uygun’ olarak değiştirildi.

Yorumlar kapatıldı.