İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koçaryan görüşmeye cesaret edemedi

Varşova’daki Avrupa Konseyi’nin üçüncü zirvesinde, Başbakan Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın “beklenen” görüşmesi gerçekleşmedi

18/05/2005

Varşova’daki Avrupa Konseyi’nin üçüncü zirvesinde, Başbakan Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın “beklenen” görüşmesi gerçekleşmedi.

Aslında Başbakan Erdoğan ile Koçaryan arasında gayri resmi bir görüşme olacağı, zirve öncesinde hem Türk, hem Ermeni kaynakları tarafından VATAN’a açıklanmıştı. Bu görüşmeye her iki taraf da sıcak bakıyordu. Nitekim Başbakan da Varşova’ya geldiğinin ilk dakikalarında, “Koçaryan’la görüşecek misiniz?” sorumuza “Planlanan bir şey yok” diye yanıt vermişti. Yumuşak bir üslup kullanan Erdoğan, “açık bir kapı” olduğunu hissettirmişti. Erdoğan’ın, bu açıklamayı yaptığı saatlerde Koçaryan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev görüşmesi gerçekleşiyordu. Beklenen ise, bu görüşmenin ardından Erdoğan ile Koçaryan bir araya gelmesiydi. Ancak bu görüşme zirve boyunca gerçekleşmedi.

Peki neden? Ermeni kaynakları görüşmenin neden yapılmadığını şu şekilde yorumladı:

“Koçaryan Ermenistan’ın Azerilerle sorunlu olan Dağlık Karabağ’da işgal ettiği bölgelerden çekilmek zorunda olduğunu görüyor. AB ile Avrupa Konseyi’nin talebi de bu yönde. Bir müddet sonra işin rengi iyice belli olunca Koçaryan kendi kamuoyunda zor duruma düşecek. Bu dönemde bir de Erdoğan’la görüşmesi kendisi için siyasi bir risk olurdu. Bu nedenle de görüşmeye yanaşmadı.”

Aliyev’le Laçin pazarlığı

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da işgal ettiği bölgeler şunlar: “Kelpeker, Laçin, Kubadek, Zencilan, Cebrail, Fuzuli, Ağdam.” Ermeniler Kelpeker dışındaki bölgelerden çekilmeye hazırdı. Ancak Kelpeker ve Laçin gibi bölgelerin kendileri açısından sosyal ve ticari hayatta ağırlıkları olması nedeniyle çekilmeye yanaşmıyorlardı. Ancak şimdi, Kelpeker’den çekilmeyi kabul ediyorlar, Laçin konusunda ısrarlarına devam ediyorlar. Aliyev ve Koçaryan’ın görüşmesindeki düğüm noktası da Laçin’di. AB çevreleri ise bir yandan Ermeniler’den geri çekilmesini talep ederken, öte yandan da Ermenistan’ın Laçin bölgesindeki hassasiyetleri sebebiyle bu bölgeye uluslararası barış gücü gönderilmesini öneriyorlar. Özetle, Türkiye Ermenistan’la diplomatik ilişki kurmak ve sınır kapısını açmak için, Karabağ sorununu Azerilerin lehine çözmesini istiyor. AB de Türkiye ile paralel olarak, Ermenistan’ın işgal ettiği bölgeden çekilmesi için baskı kuruyor. Koçaryan ise bütün bu taleplere boyun eğmesi gerektiğini biliyor. Ancak kendi kamuoyunda yükselecek muhalif sesleri dikkate alarak, Varşova’da Erdoğan ile yan yana fotoğraf vermek konusunda istekli davranamadı.

Haber : Safile USUL

Yorumlar kapatıldı.