İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan´la bu telaş neden?

İsmet Berkan

Son dönemde, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle ama elbette Dışişleri Bakanlığı’nın da katkılarıyla Türkiye’nin Ermenistan’a yönelik girişimlerinde ciddi bir canlanma var.

Bu canlanmanın nedeni, Ermenistan ya da uluslararası konjonktürdeki özel bazı gelişmeler değil. Bu canlanmanın nedeni, Ankara’nın birtakım girişimleri…

Açıkçası, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, diyelim bundan beş yıl önce ne durumdaysa esasen bugün de öyle.

Yani, o zaman da hem Ermenistan hem de Ermenistan’ın etkileyebildiği kadarıyla diğer devletler Türkiye’den Ermenistan sınırını açmasını isterdi; bugün de aynı şey isteniyor.

Türkiye o zaman da bu sınırın kapalı olmasının nedeninin Karabağ sorunu ve Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarında sürdürmekte olduğu işgalden kaynaklandığını söylerdi, bugün de aynı şeyi söylüyor.

Türkiye, dün de Ermenistan’ın Kars Anlaşması’nı tanıdığını yüksek sesle söylemesini isterdi, bugün de istiyor. Ermenistan dün de Kars Anlaşması’nı tanıdığını internet sitesinde bile söylediğini anlatmaya çalışırdı, bugün de öyle.

* * *

Bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, seçildiği günden bu yana soykırım konusuna özel bir vurgu yapıyor; ondan önceki Cumhurbaşkanı Ter Petrosyan soykırımdan söz etmemeyi başarırdı.

‘Soykırım’ kelimesi, iki ülkenin ilişkilerini zorlaştırıyor, bu bir sır değil. Zaten bu yüzden, Koçaryan geldiğinden beri Türkiye’nin Ermenistan’a uyguladığı ambargo sertleşti, Ermeni halkı bu ambargodan çok çekiyor ve bu küçük ülkede ciddi ekonomik sorunlar var. Bunun yanı sıra, Koçaryan’ın uzlaşmaz tutumu ülkeyi ciddi bir ekonomik çöküşe götürüyor, çünkü nüfus ülkeden kaçıyor.

Türkiye, yakın zamana kadar bu durumu izlemekle yetinirdi. Ama son dönemde, belki Avrupa Birliği ülkelerini etkilemek için, belki başka nedenlerle Ermenistan’la bir diyalog arayışı başlatıldı. Başbakan Erdoğan, Koçaryan’a bir mektup yazdı, sonra bu mektuba gelen cevap, ‘Koçaryan hayır demedi’ denilerek çok önemsendi.

Geçmişte Ermenistan Türkiye’nin peşinde koşarken, Türk basınındaki kimi köşe yazarlarının bu konudaki bilgisizliği ve dikkatsizliği yüzünden Türkiye’nin Ermenistan’ın peşinde koştuğu izlenimi doğdu.

Başbakan Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan arasında dün ve önceki gün yaşanan söz düellosu da bu izlenimi pekiştirecek şekilde yansıdı gazetelerimize.

Oysa, bütün bu toz dumanın altında yeni hiçbir şey yok.

* * *

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin kilidi, Karabağ sorunu ve Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarının beşte birinde sürdürdüğü işgaldir. Eğer işgal endiliğinden sona erer, yani Ermenistan ile Azerbaycan bir anlaşmaya varırlarsa, bu durum Türkiye-Ermenistan ilişkilerini de rahatlatır. En azından iki ülke ikili ilişkilerini konuşabilir duruma gelirler.

Soykırım konusu Türkiye ile Ermenistan arasında değil Türkiye ile Batı’da yaşayan Ermeni diasporası arasında bir siyasi meseledir. Türkiye-Ermenistan ilişkileri günün birinde normalleşmeye başlarsa, Türkiye üzerindeki soykırım baskısı da hafifler.

Yorumlar kapatıldı.