İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elkatmış’tan Roth’a sert yanıt

Almanya Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Claudia Roth’un “Reformlar yavaşladı” uyarısına, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış’tan sert cevap geldi.

NTV-MSNBC

17 Mayıs 2005— Elkatmış, “8 Mart’ta kadınlara yapılanlar kabul edilemez” diyen Roth’a, “Sizde yaşanan örnekler de kabul edilemez” sözleriyle yanıt verdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Almanya Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Claudia Roth ile görüştü. Roth, pekçok konuda bilgi almak üzere geldiğini söyledi; ancak Roth’un kadın haklarının ihlal edildiğini söylemesi ortamın gerilmesine neden oldu.

Roth’un “Maalesef Türkiye’de reformların yavaşladığı kaygısını taşıyoruz. Kadın hakları konusunda yapılan reformlar gerçeğe nasıl yansıdı bilmek istiyoruz” sözlerine, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, “Biz şu anda bitirdiğimiz reformların uygulamasını izliyoruz, eksiklikleri gideriyoruz” cevabını verdi.

ROTH: DOSTÇA ELEŞTİRDİM

Elkatmış, “Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da yaşananlarla ilgili olarak bazı Avrupalı dostlarımız Türkiye’yi çok ağır şekilde suçladı. Orada polisin yaptığı yanlıştı ve şu anda da bununla ilgili yargılama var. Başka ülkelerde de oluyor. Bakın Paris’te polisin yaptıkları var. Bu tür olaylar maalesef Almanya’da da olmuş” diye konuştu.

Roth’un Elkatmış’ın sözlerini kabul etmemesi üzerine Elkatmış, “Biz de kabul etmiyoruz ama buna dayanarak Türkiye’yi suçlamayı da kabul etmiyoruz” dedi.

Elkatmış’ın sert çıkışının ardından Claudia Roth, “Ben parmağımı sallayarak sizi suçluyor değilim. Dostça bir eleştiriydi” diyerek ortamı yumuşatmaya çalıştı.

SOYKIRIM İDDİALARI DA TARTIŞILDI

Daha sonra yapılan konuşmalarda Mehmet Elkatmış, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak da Almanya ve bazı dost ülkelerin aldığı kararlardan üzüntü duyduğunu belirtti. Roth ise, “Ben bir Alman olarak o dönemde neden bu yapılanlara seyirci kalmışız, birşey yapmamışız, bunu öğrenmeye çalışıyorum”dedi.

Yorumlar kapatıldı.