İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya Ortodoks Patrikleri İstanbul’a geliyor

Kudüs’teki Rum Ortodoks Patriki İrineos’un, “Patrikhane taşınmazlarını İsrail devletine sattığı” gerekçesiyle koltuğundan düşürülmesi üzerine, “Dünya Ortodoks Patriklerikleri”, Fener Rum Patrikhanesi başkanlığında olağanüstü toplantıya davet edildi.

Stelyo Berberakis/Atina
NTV

17 Mayıs 2005— 23 Mayıs ‘ta İstanbul Fener Patrikhanesi’nde Patrik Bartholoemos başkanlığında yapılacak olan Patrikler ve Kilise başkanları olağanüstü toplantısında, Patrik İrineos’tan, Kudüs patrikliği ünvanının geri alınması bekleniyor.

Rusya, Bulgaristan, Romanya, İskenderiye Patrikleri dahil tüm otosefal Ortodoks kilise başkanları İstanbul’da toplanak ve Patrik İrineos aleyhinde nihai bir karar alınacak.

Patrik İrineos, Kudüs patrikhanesinin sahip olduğu taşınmazları İsrail devletine satmak ya da yasa dışı yollardan kiralamak ve patrikhanenin gelirlerini zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

İSTİFA ETMEMEKTE ISRAR EDİYOR

Patrik İrineos’un, keşişleri ve Küdüs’teki kutsal Sinod’u oluşturan metropolitleri tarafından azledilmesine karşın istifa etmemekte ısrar etmesi üzerine “Dünya Ortodoks Patrikleri” olağanüstü toplandı.

Kudüs’ün yüzde 55’ine ve İsrail topraklarının beşte birine sahip olan Kudüs Patrikhanesi, İsa peygamberin “kutsal mezarı”nın yanı başında bulunuyor.

FİLİSTİNLİLER DE TEPKİLİ

Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının, Rum (Helen) kökenli din adamlarının yönetimine hibe ettikleri Patrikhane’ye ait yüzlerce bina ve arsanın İsrail devletine satılması ve kiralanması, yöredeki Filistinlilerin de Patrik İrineos’a karşı ayaklanmasına yol açtı.

Yorumlar kapatıldı.