İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belgeye dayanmayan Ermeni kararı hukuk dışı

Başbakan Erdoğan’dan Avrupa’ya: Belgeye dayanmadan ilgili-ilgisiz parlamentoların sözde Ermeni soykırımı konusunda karar almasını insan hakları ve hukuk açısından doğru bulmuyorum

18/05/2005

Başbakan Erdoğan, Avrupa Konseyi toplantısının son gününde Türkiye’nin diplomatik sorunlar yaşadığı ülkelerin kıskacında kaldı. Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın sözlerini yanıtlarken, devreye Rum Lider Tasos Papadopulos girdi. Papadopulos, Kıbrıs Rumları’nın ağır insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya olduğunu iddia etti.

“Etkilemeyecektir”

Zirvenin kapanış oturumunda Koçaryan’ı yanıtlayan Erdoğan, soykırım iddiaları ile ilgili olarak tarihçi, hukukçu ve siyaset bilimcilerin bir komisyon kurarak, sonuçlarını siyasilere sunmalarını önerdiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Sadece bazı lobi faaliyetleri ile ilgili-ilgisiz yönetim veya parlamentoların bir karar vermesi, süreci hiçbir zaman etkilemeyecektir. Bu tür kararlar almalarını insan hakları ve hukuk açısından doğru bulmuyorum. Biz siyasi değerlendirmelerin tarihi ve maddi dayanaklara bağlı olarak çerçevelendirilmesinin her türlü siyasi sorunun çözülmesinin ön şartı olduğunu düşünüyoruz. Bu görüşlerimin burada kayda geçmesini önemsediğim için bugün burada konuşmak durumunda kaldım.”

Karamanlis’ten tavır

Yunan basını, Erdoğan- Yunanistan Başbakanı Karamanlis görüşmesi, ‘Türk-Yunan ilişkilerindeki buzlar erimedi’ şeklinde yorumlandı. Ve Karamanlis’in Türkiye’ye karşı politikasını sertleştireceğini ve Haziran’da yapılması planlanan Ankara ziyaretini süresiz ertelediğini öne sürdü. Karamanlis’in Avrupa Konseyi toplantısında, Loizidu davasına değinmesi ve Türkiye’yi eleştirerek üye ülkelerin AİHM kararlarını şartsız uygulamaları gerektiğini söylemesi dikkat çekti.

Haber : Murat GÜREL

Yorumlar kapatıldı.