İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koçaryan’a rest çekti: Tribünlere oynama

Zeynel LÜLE Turan YILMAZ / VARŞOVA

Avrupa Konseyi toplantısı için Varşova’da bulunan Başbakan Erdoğan, Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan’la Moskova’da olduğu gibi sadece tokalaştı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi sıkıştırmaya yönelik sözde Ermeni soykırımına yönelik iddialara, kısa bir süre önce parlamentosundan soykırım kararı çıkaran Varşova’dan sert bir dille rest çekti. Erdoğan, hem Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a, hem parlamentolarında soykırım kararı alan, hem de bu kararı almaya hazırlanan Avrupa ülkelerine veryansın etti.

Koçaryan’ın Avrupa Konseyi liderler zirvesinde yaptığı konuşmada ‘soykırımı’ dile getirmesi ve soykırımı tanıma yönünde karar alan ülkelere teşekkür etmesi, Erdoğan’ın sert cevabıyla yanıt buldu. Erdoğan, zirve sırasında ‘sadece tokalaşmakla’ yetindiği Koçaryan’ı, tribünlere oynamakla suçlayıp, ‘Önce kendisi işgal ettiği Azeri topraklarından çekilsin’ dedi.

POLONYA’DAN PİŞMANLIK

Zirveye ev sahipliği yapan Polonya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu ‘soykırım’ kararı alan 15 ülkeye ‘biz de sizin soykırımlarınız için parlamentomuzdan belgeleriyle karar çıkarırız’ tehdidinde bulunan Erdoğan, bu kararı çıkarmaya hazırlanan ülkelere de, ‘Ben yaptım demekle olmaz. Bu kararlar da bizi bağlamaz’ restini çekti. Polonya Cumhurbaşkanı Alexander Kwasniewski’nin de, parlamentolarının aldığı soykırım kararı için kendisine ‘nedamet’ (pişmanlık) belirttiğini açıklayan Erdoğan, zirve sırasında düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:

BELGELERLE KONUŞALIM

(Koçaryan’a yazdığı mektubu kastederek) Biz hassasiyetimizi bir çıkış yaparak açık ve net ortaya koyduk. Samimi olarak görüşlerimizi bildirdik. Onlar da geçmişe oranla daha olumlu bir cevap yazdı. Aslı astarı olmayan, asılsız iddialarla Ermeni soykırımından söz etmesi bana göre, kendini tatmin etmek ve tribüne oynamaktır. Biz arşivlerimizi açtık. Buyursunlar onlar da varsa açsınlar. Belgelere göre biz siyasetçiler olarak oturup karar verelim. Gelecek, siyasetçinin kin ve nefret üzerine bina edeceği bir olgu değil, başarının ölçüsü barış ve sevgi üzerine inşa etmektir.

SOYKIRIM KARARI ALIRIZ

Daha fazla ileri gidilirse, bu soykırımı bizzat yapmış ülkelere karşı biz de kendi meclisimizden soykırım kararı çıkarırız. Geçmişte bu tip olayları yapan ülkelerle ilgili belgeler var. Bu konuda ilk adımı atan Türkiye olur. Ama biz belgesiz konuşmayız. Belgelerle konuşuruz. Önce bizimle ilgili karar alan 15 ülkeyi masaya yatırır, kararları belgelerle alırız.

Yorumlar kapatıldı.