İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan´la umutlu diyalog

Aliyev ve Koçaryan, Varşova’da 3 saat süreyle Yukarı Karabağ’ın statüsünü konuştu. Zirvenin ardından iki ülke Dışişleri Bakanları gelinen noktayı SABAH’a anlattı Ermenistan bölgenin statüsü belirlenmeden çekilmeyeceğini söylüyor, Azerbaycan ise “Siz çekilin biz Ermeniler’in güvenliğini garantiliyoruz” diyor.

Türkiye’nin Ermenistan ile diplomatik ilişki kurmak için önkoşullardan biri olarak ileri sürdüğü Yukarı Karabağ sorununun çözümü için uzlaşı çabaları artıyor. Varşova, önceki gün Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin, Yukarı Karabağ konusunda 3 saat süren mini zirvesine ev sahipliği yaptı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, ABD ve AB’nin baskısıyla önceki gün Avrupa Konseyi Liderler Zirvesi için gittikleri Polonya’nın başkenti Varşova’da bir araya geldiler, en zorlu iki bölge olan Laçin ve Kelbecer’i tartıştılar. Görüşmenin ilk bölümüne AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları ile Fransa ve Rusya dışişleri bakanları Michael Bernie ve Sergey Lavrov da katılırken, daha sonra baş başa yapılan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Aliyev’in, bu görüşmenin ardından detaylarını Başbakan Tayyip Erdoğan’a da aktardığı görüşme, Ankara-Erivan diyaloğunda da umut ışığı yaktı. Koçaryan ve Aliyev’in uzlaşamadığı noktalar iki ülke dışişleri bakanlarına bırakıldı.

ERMENİSTAN ISRARLI

Yukarı Karabağ Zirvesi’ne katılan Ermeni ve Azeri dışişleri bakanları, daha sonra görüşmede gelinen noktayı SABAH’a anlattılar. Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Erivan’ın Laçin ve Kelbecer dışındaki 5 bölgeden çekilme kararı alıp almadığı konusunda “Gelinen noktada kesin olarak söyleyebileceğim tek şey Yukarı Karabağ’ın statüsünün bizim için önemli olduğu” diyerek bölgenin statüsü belirlenmeden tam çekilmeye yanaşmadıkları sinyali verdi. Koçaryan’ın, Laçin ve Kelbecer’den çekilmeleri halinde bile Ermeni halkının güvenliği için bölgenin, uluslar arası gücün kontrolüne bırakılmasında ısrarcı olduğu ifade ediliyor.

AZERBAYCAN GARANTİSİ

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Mammadyarov ise Ermenistan’ın çekilmesi halinde bölgedeki Ermeniler’in güvenliğini garanti ettiklerini bildirdi. “Erivan işgal ettiği topraklardan çıksın, biz oradaki Ermeni halkına Azeri halkı için sağladığımız tüm vatandaşlık haklarını vermeye hazırız. Güvenliği sağlayacak gücümüz var” diyen Mammadyarov, Yukarı Karabağ’ın statüsünün de Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü içinde belirlenebileceğini kaydetti. Azerbaycan için öncelikli olanın Ermenistan tarafından işgal edilen toprakları geri almak ve yerlerinden edilmiş insanların dönüşünü sağlamak olduğunu vurgulayan Azeri Bakan şunları söyledi: “21’inci yüzyılda bir ülkenin başka ülke topraklarını işgal etmesi kabul edilemez. Ermenistan, Avrupa Konseyi üyesi ve AB’ye entegre olmaya çalışan bir ülke olarak sergilemesi gereken tutuma aykırı davranıyor.”

ANKARA İYİMSER

Koçaryan-Aliyev buluşmasının ardından çözüm ivmesi artan Yukarı Karabağ konusunda bir sonraki adım iki ülke dışişleri bakanlarının en kısa sürede bir araya gelmesi olarak belirlendi. Türk diplomatik kaynaklar, Ermenistan ile Azerbaycan arasında uzlaşma sağlanması ve Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi halinde Ankara-Erivan arasında, sınırların açılması ve diplomatik ilişki kurulması yolunda adım atılmasının tartışılabileceğini belirtiyor.

EVREN MESCİ / ANKARA

Yorumlar kapatıldı.