İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım’ Varşova gündeminde

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Avrupa Konseyi zirvesinde yaptığı konuşmada, Ermeni soykırımı iddialarını gündeme getirdi.
Aliyev ve Koçaryan sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi.

NTV

16 Mayıs 2005— Koçaryan, bu yıl ermeni soykırımının 90’ıncı yıldönümünün anıldığını söyledi ve “Bizi destekleyen ülkelere teşekkür ediyoruz” dedi.

“Osmanlı Türkiyesi’nde yapılan ermeni soykırımının uluslararası alanda tanınmasını hedeflediklerini” söyleyen Koçaryan, “Birinci Dünya Savaşı sonunda en mağdur olanların başında Ermenilerin geldiğini” savundu.

Koçaryan, Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda da umutlu olduğunu söyledi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı, siyasi ve ekonomik alanda reformları kararlılıkla sürdürerek, Avrupa Birliği’yle yakınlaşmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

SÜRPRİZ GÖRÜŞME

Bu arada Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, dün akşam saatlerinde bir araya geldi.

Her iki lider de görüşmenin içeriğinin açıklamama kararı alırken, Yukarı Karabağ sorununun ele alındığı ve iki ülke dışişleri bakanlarının sorunun çözümü için diyalog halinde olması yönünde karar alındığı öğrenildi. Azerbaycan, Ermenistan’ın Yukarı Karabağ’daki işgal edilmiş toprakların tümünden hemen çekilmesini talep ediyor.

ERDOĞAN-ALİYEV ZİRVESİ

Bu görüşmenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ konusunda yaşanan sorunun da gündeme geldi. Aliyev, Erdoğan’a, Koçaryan ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile planlanmış bir randevusunun olmadığını söyledi.

ZİRVEDE İKİLİ GÖRÜŞMELER ÖNE ÇIKACAK

Türkiye’yi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği Avrupa Konseyi liderler zirvesi, Varşova’da Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski’nin açılış konuşmasıyla başladı.

Zirveye Avrupa Konseyi’ne üye 46 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılıyor.

AB ile ilişkilerin ele alınacağı zirvede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin çalışma etkinliğinin artırılması da başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Zirve sırasında ayrıca, terörizmle, insan kaçakçılığıyla ve kara para aklanmasıyla ilgili üç yeni Avrupa sözleşmesi üye ülkelerin imzasına açılacak.

İki günlük zirve sonunda bir nihai bildiri ve eylem planı yayımlanacak. Avrupa Konseyi zirvesinin, liderlerin kendi aralarında yapacağı yoğun ikili görüşmelere de sahne olması bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.