İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan: Koçaryan ile görüşme yok

3. Avrupa Konseyi Liderler Zirvesi için Polonya’nın başkenti Varşova’ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile planlanmış bir görüşmesi olmadığını söyledi.

Ankara
AA

15 Nisan 2005— Zirvede, “Avrupa Bütünlüğü-Avrupa Değerleri” ve “Avrupa Mimarisi” konularında iki sunum yapacağını bildiren Erdoğan, zirvenin daha önce 1993 yılında Viyana’da, 1997 yılında Strazburg’ta gerçekleştirildiğini anımsattı.

Türkiye’nin 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi’nin kuruluşundan bu yana üyesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, 3. zirvede Avrupa ailesinin geçirmekte olduğu evrimin değerlendirileceğini bildirdi.

Zirvede, ayrıca hızla değişen dünya koşulları çerçevesinde konseyin ileriye dönük hedeflerinin de belirleneceğini anlatan Erdoğan, “Kıtamızın karşılaştığı eski ve yeni sorunlara yönelik çözüm önerileri tartışılacak ve önümüzdeki dönem için Avrupa Konseyi’nin izleyeceği stratejik yöntemler saptanacaktır” diye konuştu.

“ÇÖZÜM YOLLARI ELE ALINACAK”

Zirve çerçevesinde bir eylem planı ve deklarasyonun da kabul edilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Erdoğan, “Bu belgelerle kıtamızın karşılaştığı sorunlara ilişkin Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin üzerinde mutabakata varacakları ortak çözüm yolları ele alınacak” dedi. Erdoğan, 1949 yılından itibaren bu örgütün üyesi olan Türkiye’nin konseyin temel değerleri olan demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı ideallerini içtenlikle benimsediğini söyledi.

“AVRUPA, İTİCİ GÜÇ”

Konsey üyeliğinin Türkiye’de demokrasi kültürünün ve hukukun üstünlüğü anlayışının yerleşmesine ve gelişmesine katkılarda bulunduğunu ifade eden Erdoğan, “Avrupa değerler sistemi ile bütünleşmemizde itici güç olmuştur” dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu: “Konsey tarafından geliştirilen normların ülkemiz mevzuatına aktarılması da hükümetimiz döneminde attığımız adımların aslında ana unsurlarını teşkil etmektedir. Bu çerçevede Avrupa Konseyi’nin kendini değişen dünya şartlarına uyarlaması ve Avrupa mimarisindeki önemini muhafaza etmesi ülkemiz açısından da önem arz etmektedir.”

Zirvede, “Avrupa Bütünlüğü-Avrupa Değerleri”, “Avrupa Mimarisi” konularında iki sunum yapacağını ifade eden Erdoğan, “Ülkemizin Avrupa Konseyi ve Avrupa’nın geleceği konusundaki görüşlerini de ayrıca katılımcı devlet ve hükümet başkanları ile paylaşma fırsatı bulacağım” dedi.

“KOÇARYAN İLE GÖRÜŞME PLANLANMADI”

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, “Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile bir görüşme planlandı mı” sorusu üzerine, “Şu anda planlanmış herhangi bir şeyimiz yok” yanıtını verdi.

BÜYÜKELÇİ TEZCAN KARŞILADI

Başbakan Erdoğan’ı, Chopın Havaalanı’nda, Türkiye’nin Varşova Büyükelçisi Ecvet Tezcan karşıladı. Erdoğan ile birlikte, eşi Emine Erdoğan, siyasi danışmanları Egemen Bağış ve Ömer Çelik de Varşova’ya geldi.

Yorumlar kapatıldı.