İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Türkiye´nin çok dağ aşması gerekecek´

LONDRA – Britanya’nın saygın ekonomi dergisi The Economist, Türkiye’de artan milliyetçilik yüzünden Ankara’nın 3 Ekim’de AB ile başlayacak üyelik müzakerelerinin hazırlığını ağırdan aldığı yorumunu yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ise yakınlarda dergiye verdiği bir röportajda bu eleştirileri haksız bulduğu belirtildi.

Erdoğan’ın, “AB sürecine sıkı sıkıya bağlıyız. Gerekli bütün adımları atıyoruz” sözlerine yer veren dergi, Başbakan’ın reformların uygulanmasıyla Türkiye’deki ‘zihniyet değişiminin’ kendini kanıtlayacağını vurguladığını belirtti. Erdoğan’ın Fransa ve Hollanda’daki AB Anayasası referandumu tartışmalarına Türkiye’nin karıştırılmasını eleştirerek, “Bu konular arasında bir bağ yok” sözü aktarıldı. Türkiye’nin 3 Ekim’e dek iki ödevi olduğunu hatırlatan dergi, Ankara’nın Yeni TCK’yı yürürlüğe sokması ve Gümrük Birliği Protokolü’nün Kıbrıs dahil 10 yeni üyeyi kapsayacak şekilde imzalaması gerektiğini hatırlattı.

Ankara’nın, Kıbrıs sorununun önünde sürekli engel çıkarılacağının farkında olduğunu belirten dergi, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün Kıbrıs, ‘Ermeni soykırım’ı iddiaları, laiklik ve PKK ile mücadeleye dair son konuşmasına değinerek, ordu AB üyeliği hedefine destek verse de anahtar rolünün değişmediğini vurguladı. Dergi, Türkiye’nin AB üyeliği
için ‘tırmanacak çok dağı’ olduğu yorumunu yaptı. (Dış Haberler)

Yorumlar kapatıldı.