İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koçaryan´a hazırlık

Olası Erdoğan-Koçaryan görüşmesi için hazırlıklar yapan Dışişleri, karşılıklı önerilerin kesişen noktalarını belirliyor. Hedef Erivan’la ‘kapıyı açık tutmak’

SERKAN DEMİRTAŞ

ANKARA – ‘Ermeni soykırımı’ iddiaları konusunda Ermenistan’a ‘ortak komisyon’ önerisinde bulunan Türkiye, iki ülke liderinin Varşova’da yapılacak Avrupa Konseyi liderler zirvesindeki olası buluşmaya hazırlanıyor. Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ile görüşmesi için ‘konuşma notları’ hazırlarken, Koçaryan’ın mektubunda yaptığı ‘hükümetlerarası komisyon her şeyi görüşsün’ önerisi incelenerek iki öneri arasında kesişen noktalar saptanmaya çalışılıyor.

Edinilen bilgilere göre, görüşme için henüz taraflardan resmi başvuru yapan olmadı. Ancak üst düzey bir diplomatik kaynak, “Kapıyı açık tutmak istiyoruz. Türkiye’nin ortak komisyon önerisi, uluslararası camiadan olumlu destek aldı. Görüşme gerçekleşirse Koçaryan’ın tutumuna bakıp süreci sürdüreceğiz” dedi.

Ermenistan’a ikinci bir mektup mu yazılacağı, yoksa hükümet açıklaması mı yapılacağı ve nasıl bir mesaj verileceği ise görüşmeden çıkacak sonuca göre belirlenecek. Diplomatik kaynaklar, görüşmenin kısa süre önce 1915 olaylarını parlamentosunda ‘soykırım’ olarak tanıyan Polonya’da yapılacak olmasını ‘tesadüf’ olarak niteliyor.

AGİT Minsk Grubu’nun çabaları çerçevesinde Varşova’da Koçaryan ile Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in de buluşması ve Dağlık Karabağ için bir ‘yol haritası’nda uzlaşması bekleniyor.

Karabağ için umut

Azerbaycan’da kasımdaki seçimler nedeniyle uzlaşmanın haziran ya da temmuzda çıkmasına önem veriliyor. Geçen yıllarda Ermenistan’ın işgal ettiği yedi bölgeden 5+1+1 formülüyle çekilmesi gündeme gelmişti. Bakü ise Ermenistan’ın tüm bölgelerden aynı anda çekilmesini bekliyor. Taraflar ‘yol haritasında’ uzlaşırsa çekilme sonrası bölgeye uluslararası barış gücü konuşlanması gündeme gelebilir.

Yorumlar kapatıldı.