İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan’dan ilk sürpriz çekilme işareti

Uğur ERGAN / ANKARA

Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkileri başlatması için şartlarından birisi olan ‘Dağlık Karabağ’dan çekilme’ konusunda Erivan yönetiminden ilk sinyal Ankara’ya ulaştı.

Edinilen bilgiye göre önceki gün Ankara’da temaslarda bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov önemli mesajlar aktardı. Azimov, Erivan yönetimi ile yaptıkları görüşmede Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da işgal altında tuttuğu ‘yedi reyondan’ çekilme koşullarıyla ilgili bir formulü Ankara’ya anlattı. Buna göre Ermenistan, yedi reyonun beşinden hemen çekilmeyi, Azerbaycan ile Nahçivan arasındaki geçiş koridoru olan ‘Laçin’ ile Dağlık Karabağ’ı çevreleyen ‘Kelbece’den çekilmeyi ise görüşme şartına bağlamak istiyor.

BAKÜ SICAK BAKMADI

Ermenistan bu formulü ile ilk kez çekilmeden bahsederken, Bakü yönetimi bu öneriye sıcak bakmadı. Azerbaycan, Ermenistan işgalindeki yedi reyonu kesinlikle tartışma konusu yapmayacağını, Erivan’ın tüm koridorlardan kayıtsız şartsız çekilmesini istedi.

Ankara Azerbaycan’ın bu görüşüne destek vermesine rağmen, Ermenistan’ın formulünü yine de Varşova’da Başbakan Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan arasındaki olası görüşme öncesi önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Kaynaklar bunun Erdoğan ile Koçaryan’ın görüşme ihtimalini artırabileceğini belirttiler.

RUSYA BASKI YAPSIN

Diplomatik kaynaklar, Erivan’ın ‘5+1+1’ formulünün bile hemen hayata geçirilmesinin kolay olmayacağı görüşünde. Erivan’ın bu formulün kabulünde dahi sonradan bölgeye uluslararası barış gücünün gelmesi fikrini de ortaya atabileceği belirtiliyor.

Bu arada Ankara Minsk Grubu’ndaki eşbaşkanlarından olan Rusya’nın Erivan’a daha fazla baskı yapmasını da istedi.

Yorumlar kapatıldı.