İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cezayir’den Fransa’ya özür tepkisi

Ermeni soykırımı iddiasıyla Tükiye’nin AB üyeliği sürecini yokuşa sürmeye çalışan Fransa’ya, şok tepki.

Cezayir Senatosu Başkanı Amar Bakhouche, Fransa’nın 8 Mayıs 1954’teki Cezayirli katliamı nedeniyle özür dilemesini istedi ve ‘Ermeni soykırımı iddiaları yerine önce kendi kapılarının önünü temizlesinler’ dedi.

ABHABER.com sitesinde yayınlanan habere göre Ermeni soykırımı iddialarıyla Türkiye’nin AB üyeliği sürecini yokuşa sürmek isteyen Fransa’ya, Cezayir’den tepki geldi. Cezayir Senatosu Başkanı Amar Bakhouche, ABHaber.com’a yaptığı açıklamada, Fransa’nın 8 Mayıs 1945’te katledilen Cezayirliler için özür dilememekte ısrar ettiğini belirtirken, ‘Fransa önce kendi evinin önünü temizlemeli. Ermeni soykırımı iddiaları Türkiye’nin önüne bahane olarak konuluyor. Müslüman bir nüfus AB’de istenmiyor’ dedi. Bakhouche, Fransızların yaptığına Cezayir’de ‘Soykırım’ denildiğini, ancak Fransa’da bunun başka bir şekilde tanımlanmaya çalışıldığını bildirdi.

Cezayir’in bağımsızlık mücadelesi verdiği yıllarda sömürgeciler tarafından 1.5 milyon Cezayirlinin öldürüldüğünü ifade eden Amar Bakhouche şöyle konuştu:

‘Mayıs 1945’te Fransa’nın Cezayir’de yaptığı gerçek bir katliamdır. Bir çok şehir ve kasabada acımasız bir şekilde insan avı gerçekleştirildi. Cezayir halkı bağımsızlığı için 1.5 milyon şehit verdi. Bugün hangi Cezayirliye sorsanız ailesi bu mücadelede kayıp vermiştir. Biz Fransa ile yeni bir sayfa açmak için bu katliamı tanımalarını ve özür dilemelerini istiyoruz.’

Amar Bakhouche, Fransa’nın dönemin arşivlerini kapalı tutmasına da tepki gösterdi ve bu döneme ilişkin Cezayir’deki arşivlerin büyük çoğunluğunun Fransa’ya götürüldüğünü söyledi.

Yorumlar kapatıldı.