İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tokalaştılar ama konuşmadılar

Başbakan Tayyip Erdoğan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin Nazi Almanya’sını yenmesinin 60’ıncı yıldönümü nedeniyle düzenlenen resepsiyonda, dünyanın önde gelen liderleriyle görüşme fırsatı buldu.

Erdoğan, Kızıl Meydan’daki törenlerin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin Sarayı’nda verdiği resepsiyon ve öğle yemeğine katıldı.

Başbakan Erdoğan, burada, Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı George W. Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende, İtalya Başbakanı Silvio Berlisconi, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Polonya Devlet Başkanı Alexander Kwasniewski, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barosso, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve çok sayıda ülke liderleriyle sohbet etti.

Bush: Bekliyorum

ABD Başkanı Bush, Erdoğan ile ayaküstü sohbet sırasında, Erdoğan’ın ABD’ye yakında yapmayı planladığı geziyi kastederek, ‘Sizi bekliyorum’ dedi. Erdoğan da ‘Yakında geleceğim’ karşılığını verdi.

Erdoğan, yemekte Hollanda Başbakanı Balkanende ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile aynı masada oturdu. Liderlerin masalarına birer İkinci Dünya Savaşı muharip gazisine de yer verilirken, Erdoğan’ın bulunduğu masada Hollandalı bir muharip gazi yer aldı.

Kıbrıs’ta yeni süreç

Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik de Erdoğan’dan bir süre önce ülkesine yaptığı ziyarette meydana gelen olaylar nedeniyle tekrar özür diledi.

Erdoğan gezi dönüşü, havaalanında yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta yeni bir sürecin başlayabileceğini belirtti. Erdoğan, Rusya’da görüştüğü BM Genel Sekreteri Annan ve Rum Lider Tasos Papadopulos’tan böyle bir izlenim edindiğini kaydetti. Başbakan gezisini ‘Çok yerinde olduğuna inandığım bir seyahat oldu’ sözleriyle özetledi.

Erdoğan, Türkiye Kupası finalinde karşılaşacak olan Galatasaray-Fenerbahçe maçıyla ilgili skor tahmininde bulunmasının istenmesi üzerine de ‘O işlere bakmıyorum. Ülkemize yakışan bir final olsun’ dedi.

Nergis BOZKURT – MOSKOVA

——————————————————————————–

KOÇARYAN’LA TOKALAŞTI AMA KONUŞMADI

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçit töreni öncesinde dünya liderlerinin bulunduğu tribünde sırayla liderlerle tokalaştı. Erdoğan, bu sırada göz göze geldiği Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile de tokalaştı. Erdoğan ile Koçaryan’ın sadece el sıkıştığı, konuşmadığı bildirildi. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Polonya Başbakanı Kwasniewski ile görüşmesinde, sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin sitemde bulundu. Rusya ve Polonya parlamentolarının alt kanatlarının Ermeni soykırım iddialarına ilişkin kararları kabul etmelerinden üzüntü duyduklarını dile getiren Erdoğan, bu kararları onaylamamaları için iki lidere çağrıda bulundu. Erdoğan ile Putin, iki ülke arasındaki ilişkileri de değerlendirdi. İki lider ayrıca, Dağlık Karabağ konusunda Azeri-Ermeni ihtilafının giderilmesi için kurulan Minsk Grubu’nun çalışmalarını ele aldı.

Eski düşmanlar bir arada

Rusya, İkinci Dünya Savaşı sonunda Nazi işgalinden kurtuluşunun 60’ıncı yıldönümünü, ilk kez dünya liderlerinin katılımıyla görkemli bir törenle kutladı. Organizasyon, birbirleri ile savaşan ülkelerin liderlerini buluşturdu. Kutlamalar, Kızıl Meydan’da düzenlenen geçit töreni ile başladı. Liderler daha sonra Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşunun ardından fotoğraf çektirildi. Sonra Putin’in verdiği resepsiyon ve öğle yemeğine geçildi. ‘Zafer Günü’nde 7 bin Rus askeri ve 2 bin 600 İkinci Dünya Savaşı gazisinin yürüyüşü de yer aldı. Rus savaş uçakları gökyüzünü Rus bayrağının renklerinde buladı.

——————————————————————————–

GERİLİM ASKIYA ALINDI

Bush’un Moskova’ya gelmeden önce, töreni protesto eden Baltık ülkelerine verdiği destek nedeniyle Putin’le arasında yaşanan gerilim buluşmada askıya alındı. İki lider objektiflere karşı sıcak bir tablo çizdi. Ancak Baltık liderleri, törenleri boykot etti. Gürcistan da Rusya ile arasındaki üsler sorununun çözüme ulaşmaması nedeniyle, törenlere katılmadı. Almanya Başbakanı Schröder ise tören vesilesiyle Rus halkından, özür diledi. Schröder, bir Rus gazetesine verdiği röportajda, Hitler Almanyası’na karşı kazanılan zaferde hiçbir ülkenin Sovyetler Birliği kadar büyük bedel ödemediğini söyledi.

——————————————————————————–

RUSYA GEÇMİŞİ İLE BARIŞIYOR

İkinci Dünya Savaşı sonunda Nazi işgalinden kurtuluşunu ilk kez bu kadar geniş çaplı kutlayan Rusya, dünya liderlerine bir anlamda da ‘geçmişiyle barıştı’ mesajını verdi. 60 yıl önce Rusya’nın Nazi işgalinden kurtulması, aynı zamanda, dünyada sosyalizm felsefesinin yaygınlaşmasının da başlangıcını oluşturuyor. Rusya bu kutlama ile bir anlamda, sosyalist geçmişi ve geleneğiyle barıştığını bütün dünyaya ilan ediyor. Putin’in, 25 Nisan’da yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ‘Sovyetler Birliği’nin 1991’de yıkılmasını 21. yüzyılın en büyük jeopolitik felaketi’ olarak nitelendirmesi, bu yaklaşımı doğruluyor. Putin, liderlere ev sahipliği yapmasından yaklaşık iki hafta önceki bu konuşmasında, Sovyetlerin yıkılmasının, milyonlarca Rus’u ülke sınırlarının dışında bıraktığını ve bunun yarattığı çöküntünün, Rusya’yı tehdit eder boyuta ulaştığını belirtmişti. Putin ayrıca, Rusya’nın atacağı demokrasi adımlarına kendisinin karar vereceğini vurgulayarak, ABD’ye karşı da meydan okumuştu. Rusya, böylece, ABD’nin, bölgedeki etkinlik mücadelesine karşı da ‘ben varım’ diyor.

Yorumlar kapatıldı.