İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım sitemi

Nerdun HACIOĞLU Turan YILMAZ

Başbakan Erdoğan, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin’e Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma’nın sözde Ermeni soykırımı kararıyla ilgili Türkiye’nin hassasiyetini hatırlattı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 2.Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 60. yıldönümü nedeniyle Moskova’da düzenlenen törende Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski’ye, parlamentolarının aldığı sözde Ermeni soykırımı kararları nedeniyle sitem etti.

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Putin, Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma’nın aldığı bu karar nedeniyle Türkiye’nin hassasiyetini ve sitemlerini kendisine ileten Erdoğan’ı dikkatle dinledi, ancak bu konuda herhangi bir tepki vermedi. Erdoğan, 59 dünya liderinin katıldığı görkemli törene ev sahipliği yapan Putin ile ayaküstü sohbetinde, Türk-Rus ilişkilerinin yanı sıra Azeri ve Ermeniler arasındaki Karabağ sorununun çözümü için oluşturulan MİNSK Grubu’nun çalışmalarını da ele aldılar.

Varşova’da bu ay ortasında yapılacak Avrupa Konseyi Zirvesi’nde dünya liderleriyle birlikte Erdoğan’ı da ülkesinde ağırlayacak olan Kwasniewski de yine, Polonya Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımına ilişkin aldığı kararla ilgili kendisine ilettiği sitemi dinlemekle yetindi. Erdoğan’ın bu konudaki tepkisini, Avrupa Konseyi Zirvesi sırasında da Kwasniewski’nin yanısıra Norveç Başbakanı ve Parlamento Başkanı’na ileteceği belirtildi.

NORVEÇ’TEN İKİNCİ ÖZÜR

Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik de törenler sırasında karşılaştığı Erdoğan’dan, ülkesine yaptığı ziyaretteki PKK’lıların yumurtalı saldırısından ötürü bir kez daha özür diledi. Bondevik Erdoğan’a, ‘Bu güzel geziyi çıkan olayların gölgelemesine üzüldüm’ dedi. Bondevik gezinin hemen ardından da telefonla aradığı Erdoğan’dan aynı olay nedeniyle özür dilemişti.

LİDERLERLE SOHBET

Erdoğan, 60. Zafer Günü törenlerinin yapıldığı Kızılmeydan ve Putin’in törene katılan liderler onuruna Kremlin Kongreler Sarayı’nda verdiği resepsiyon ve yemek sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende, Hırvatistan Devlet Bakanı Stjepan Mesic ve Slovakya Cumhurbaşkanı Janez Drnovsek ve Kırgızistan’ın geçici Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile de tokalaşıp selamlaşarak ayaküstü sohbet etti. Erdoğan’ın, birbirlerine ön adlarıyla hitap ettikleri yakın arkadaşı Berlusconi ve Moskova ziyaretinin hemen öncesinde Ankara’da ağırladığı Schröder ile neşeli sohbeti dikkat çekti. Letonya’nın kadın Cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberg de, tören sırasında karşılaştığı Erdoğan ile ayaküstü sohbet ederek, kısa bir süre önce gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vike-Freiberg, Erdoğan’a, Türkiye ziyaretinde kendisine gösterilen sıcak ev sahipliğinden ötürü teşekkürlerini de iletti. Törene Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos da katıldı.

MASADAKİ GAZİ

Putin’in törene katılan liderler onuruna Kremlin’de verdiği öğle yemeğinde ise Erdoğan, Balkanende ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in arasında oturdu. Masalarında savaşa katılan ülkelerden birer gazi de yer aldı. Başbakan Erdoğan’ın masasında ise Hollandalı bir gazi oturdu.

Koçaryan’la tokalaştı

BAŞBAKAN Erdoğan dün törenlerde oturacağı yeri ararken, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ve eşi Bella Koçaryan’ın önünden geçti. Önce Koçaryan’ı fark etmeyen Erdoğan, daha sonra tokalaşarak selamlaştı. Erdoğan ve Koçaryan arasında ayaküstü selamlaşmanın dışında herhangi bir konuşma geçmedi.

ABD Başkanı George W. Bush, eşi Laura Bush ile birlikte törende karşılaştığı Başbakan Tayyip Erdoğan ile tokalaşıp bir süre ayak üstü sohbet etti. Bush çifti hal hatır sorulan kısa sohbetin ardından, Erdoğan ile ikinci kez Putin’in liderler onuruna Kremlin’de verdiği yemekte bir araya geldi. Bush, yemek öncesinde yine ayaküstü görüştüğü ve bugünlerde ABD gezisi için hazırlık yapan Erdoğan’a, ‘Sizi bekliyorum’ diyerek, davetini yineledi. Erdoğan da, ‘Yakında geleceğim inşallah’ karşılığını verdi.

Yorumlar kapatıldı.