İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan ile Koçaryan Varşova’da buluşacak

Uğur ERGAN/ANKARA

Dışişleri Bakanı Gül, Başbakan Erdoğan ile Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan’ın 15-17 Mayıs’ta Varşova’da görüşmelerinin beklendiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Günü nedeniyle dün öğle yemeği verdiği AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine Başbakan Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın 15-17 Mayıs’ta Varşova’da yapılacak Avrupa Konseyi Zirvesi sırasında görüşmelerinin beklendiğini söyledi. Gül, sözde Ermeni soykırımını soran Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Grzegorz Michalski’ye de, son derece anlamlı bir yanıt verdi. Gül, ‘Ermenistan meselesinin Türkiye-AB ile ilişkilerini zehirlediğinin farkındayız ve bunu görüyoruz’ dedi. Gül, bu yanıtıyla bir süre önce ‘oldu-bitti’ yöntemiyle Polonya Parlamentosu’nun sözde soykırımı kabul etmesine gönderme yaptı. Gül şunları söyledi:

‘Biz iyi komşuluk ilişkilerinden yanayız. Ermenistan sınırınızı açın diye mesajlar geliyor. Karşılığında bir şey görmeden neyi açalım. Özellikle Ermenistan dışında yaşayan diaspora iki ülke ilişkilerinin gelişmesini istemiyor. Son derece yanlış ve katı politika izliyorlar. Biz tüm bunlara rağmen Koçaryan’ın gönderdiği mektuba dahi olumlu gözle bakmaya çalışıyoruz. Erdoğan ile Koçaryan bugün (dün) Moskova’da el sıkıştılar. Varşova’da da görüşmelerini bekliyoruz.’

AB dönem Başkanı Lüksemburg’u da temsil eden Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Sjoerd Gosses de, Erdoğan’ın ‘AB bizi bölmeye çalışıyor’ sözlerine ‘AB bölücü değil, bütünleştirici bir kuruluştur’ yanıtını verdi. Gosses, Trabzon’daki olayları örnek göstererek, Türkiye’de AB’ye karşı aşırı milliyetçiliğin artmasından endişe duyduklarını dile getirdi.

Gül, hükümetin de milliyetçilik akımlarından rahatsız olduğunu belirterek, ‘Bazı şeyler çok abartılıyor’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.