İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İşgal olmasa hepsi dönerdi

Atatürk Ermeni tehcirinden 6 yıl sonra, 1921’de Amerikalı bir gazeteciye, “Tehcir edilenler hayattadır ve çoğu şayet İtilaf Devletleri bizi savaşa zorlamasa idi evlerine dönmüş olurlardı” demişti.

İFTİRA Atatürk, 26 Şubat 1921’de Amerikalı gazeteci Clanence K. Streit’in sorusu üzerine, o dönemde yaşananları, ‘Bize karşı yapılmış olan iftiraların aksine, tehcir edilmiş olanlar hayattadır ve bunlardan ekserisi, şayet İtilaf Devletleri bizi tekrar harp etmeye zorlamasa idi evlerine dönmüş olurlardı’ diye anlatmıştı.

İRLANDA ÖRNEĞİ

Atatürk, Ermeni tehciri ve Ermeni çetelerinin yaptıkları katliamlar konusundaki görüşlerini de şu sözlerle dile getirmişti:

‘İngilizlerin sulh zamanında ve harp sahasından uzak olarak İrlanda’ya reva gördüğü muameleye hemen hemen kayıtsız bir şekilde bakan dünya efkarı, Ermeni ahalinin tehciri hususunda almaya mecbur kaldığımız karar için bize karşı haklı bir ithamda bulunamaz.

ZALİM DEĞİLİZ

Brest Litovks Muahedesi’nin akdini müteakip Rusların şark vilayetlerimizi tahliyeye başladıkları sırada Ermeni çetelerinin yapmış oldukları katliam ve tahribat kafi derecede herkesin malumudur. Milletimizin zalim olduğu iddiası baştan başa yalandır. Hiçbir millet, milletimizden daha çok yabancı unsurların inanç ve adetlerine riayet etmemiştir.’

Yorumlar kapatıldı.