İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rehn: Kıbrıs ve Ermeni sorunu engel değil

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Kıbrıs ve Ermeni sorunlarının Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerinin önünde engel olmadığını söyledi.

NTV

6 Mayıs 2005— Rehn, “Türkiye’de bu konular üzerinde sonsuz spekülasyonlar yapılıyor” dedi.

Forum İstanbul’da Türkiye-Avrupa Birliği sürecini değerlendiren Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Kıbrıs ve Ermeni sorunlarının Türkiye’nin önüne getirilmesine ilişkin eleştirileri yanıtladı.

Spekülasyonların bırakılıp işin özüne odaklanılmasını isteyen Rehn, Türkiye’yle müzakerelerin başlaması için sadece iki önkoşul olduğunu söyledi. Rehn bu koşulları, geniş kapsamlı hukuksal reformlar ve Ankara Protokolü’nün imzalanması oalarak sıraladı.

Bakan Gül ile iki hafta önce görüştüğünü söyleyen Rehn, “Sayın Gül, bu protokolün 3 Ekim’den önce imzalanacağını belirtti. Türkiye bu önkoşulları yerine getirirse Avrupa Birliği sözünü tutacaktır” dedi.

‘SİVİL TOPLUM DİYALOĞU ÖNEMLİ’

Rehn, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki önyargıları gidermek için Haziran’da Avrupa Komisyonu’na bir teklif sunulacağını da açıkladı. Genişlemeden sorumlu üye, “AB içinde bu konuda hareketlilik var. Haziran’da sivil toplum diyaloğu için bir teklif hazırlayacağız. 3 Ekim’de de müzakereler başlayacak. Avrupalılar, modern Türkiye’yi, zayıflıklarını ve güçlü yanlarını bilmek istiyor. Türkiye’nin artı ve eksilerinin neler olacağını öğrenmek zorundayız. Bunun için zamana ihtiyacımız var” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.