İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kretschmer: Türkiye üyeliğe uzak

Avrupa Birliği Komisyonu Ankara Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, müzakerelere başlama kararına rağmen, Türkiye’nin AB üyeliğini sağlayacak gerekli reformlardan çok uzak olduğunu söyledi.

İstanbul

NTV-MSNBC

6 Mayıs 2005— Türkiye’nin Kıbrıs cumhuriyetini tanımaması durumunda, Kıbrıslı Rumların da Kuzey Kıbrıs’la yapılacak doğrudan ticareti veto etmekte serbest olduğunu savunan Kretschmer, Ermeni meselesinin AB’ye üyelikte bir kriter olmasa bile dolaylı olarak etkili olduğunu söyledi.

NTV’nin sorularını yanıtlayan Kretscmer, “Avrupa Konseyi’nin 17 Aralık’taki kararına rağmen, Türkiye’nin AB üyeliğini sağlıyacak gerekli reformlardan çok uzağız. Örneğin insan hakları ve özgürlükler konusunda büyük açıklar var. İfade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, kadınların toplumdaki yeri gibi konularda ciddi açıklar var. Sivil-asker ilişkileri, hukuki reformlar ve uygulamalar konusunda da bir gelişme yok. En büyük sorunlardan biri de Güneydoğu Anadolu’daki sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanamamış olması. Daha uzun bir yol var Türkiye’nin önünde” dedi.

Türkiye’deki refom sürecinin yavaşladığını ifade eden Kretschmer, 3 Ekim’de müzakerelerin başlamasının iki şarta bağlı olduğunun da altını çizdi. Kretschmer, “3 Ekim Ankara Protokolü imzalandığı sürece tehlikeye girmez. Ve tabii ki Türk Ceza Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ve hukuk reformunun tamamlanması gerekiyor” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Schröder’in de Türkiye ziyaretinde dile getirdiği Kuzey Kıbrıs’la doğrudan ticaret konusunun, Güney Kıbrıs’ın büyük tepkisini çekeceğini söyleyen Kretschmer, “Tabii ki Türkiye’nin Ankara Protokolü’nü imzalaması, Kuzey Kıbrıs’a ekonomik yardımların önünü açacaktır. Ancak doğrudan ticarete gelince, nasıl şu an Türkiye ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıyorsa, Güney Kıbrıs da dönüp Avrupa Birliği’ne ‘Siz Kuzey Kıbrıs’la doğrudan ticaret yapıyorsanız, bu onları tanıdığınız anlamına gelir. Biz bunu veto ederiz, çünkü onlar bizi tanımıyor’ diyebilir. Ve bunda da hakkı vardır” dedi.

Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmemesinin AB üyeliğini dolaylı olarak etkileyeceğini söyleyen Kretschmer, “Ermeni meselesi tabii ki bir AB’ye üye olma kriteri değil. Ancak, Türkiye’nin acilen yüzleşmesi gereken çok önemli bir konu. Çünkü AB ülkelerinin kamuoylarında Türkiye’ye bakışı ciddi biçimde etkileyecek bir konu. Bu da müzakerelerde Türkiye’ye büyük problem yaratır. Ayrıca Türkiye’nin acilen Ermeni sınırını açması gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.