İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Danimarka özür diledi

Ermeni soykırımının 90. yıldönümü ile yoğunlaşan, mağdur edilen halklardan özür dileme tartışmaları, tarihteki başka olaylarla birlikte Avrupa gündemindeki yerini koruyor. Avrupa ülkeleri bir yandan Türkiye’ye Ermeni soykırımını tanıma ve Ermeni halkından özür dileme basıncı yaparken, tarihteki kendi hatalarının özürünü de diliyorlar.

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen II. Dünya Savaşı sırasında, ülkedeki bazı Yahudilerin Nazi Almanyası’na teslim edilmesinden dolayı özür diledi.

Danimarka’nın Alman işgalinden kurtuluşunun 60. yıldönümü nedeniyle yapılan anma programında konuşan Rasmussen, ‘Özür tarihi değiştiremez.’ dedi. Danimarka lideri, ‘Ancak, tarihte yapılan yanlışlıkları söyleyerek, bunun şimdiki ve gelecekteki kuşakların aynı hataları yapmalarını engellemesi ümid edilir.’ şeklinde konuştu.

Rasmussen, Yahudilerin Nazi Almanyası’na teslim edilmesinin, Yahudilerin soykırımdan kaçmasına yardım etmesiyle bilinen Danimarka için bir leke olduğunu söyledi. Danimarka’nın Nazi Almanyası’na en az 19 Yahudi teslim ettiği ortaya çıkmıştı. Soykırım sırasında 116 Danimarkalı Yahudinin öldüğü belirlenmişti. Bunun yanı sıra Danimarka II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalan İsveç’e 7 bin 300 Yahudinin kaçmasına yardımcı olmuştu.

Rasmussen, ‘İşgalin karanlık yanı, bugünkü anma töreninin ne yazık ki bir parçası. Bu nedenle Danimarka hükümeti ve halkı adına bu olay nedeniyle özür dilerim.’ dedi.
Danimarka, Nazi Almanyası tarafından 9 Nisan 1940-4 Mayıs 1945 yılları arasında işgal edilmişti.

‘Rusya özür dilesin’

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Baltık ülkelerinden özür dilemesi için çağrı yaptı. Moskova şu ana kadar çağrıya cevap vermedi.

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki 50 yıllık dönemde, Sovyet baskısından dolayı Baltık ülkelerinden özür dilemesi için çağrı yaptı.

Çağrısını resmi ziyaret için bulunduğu Baltık ülkelerinde yapan Rasmussen’in, bu çağrı ile birlikte Danimarka-Rusya ilişkilerini yeniden gerginleştireceği yorumları yapılıyor.
Sovyetler Birliği İkinci Dünya savaşı sırasında 3 Baltık ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya’yi işgal etmiş ve yüz binlerce Baltıklı’yı sürgüne göndermişti.

Danimarka’nın çağrısına Rusya henüz bir cevap vermezken, Nazi işgalinden kurtuluşun 60. yıldönümü önceki gün kutlayan Danimarka’da, tüm kiliselerde 15 dakika daha can çalındı.DÜNYA HABERLERİ SERVİSİ

Yorumlar kapatıldı.