İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belçika’da Ermeniler mahkeme şartını kaldırmak için adım attı

Belçika Ermenileri, Ermeni “soykırımını” inkar edenlere hapis ve para cezası öngören tasarıyı ağırlaştırmak için faaliyetlerini yoğunlaştırdılar.

Tasarıdaki hapis ve para cezası için çok fazla şartın yerine getirilmesi gerektiğini savunan Ermeni grupları, tasarıyı daha da ağırlaştırmak için gerekli 15 senatörün desteğini aldılar. Böylece Meclis’ten geçen tasarı Senato’da tartışılmaya açılacak ve tekrar görüşülmesi için Meclis’e geri gönderilebilecek. Belçika Türk toplumu mevcut tasarının Senato’da durdurulması için çabalarken tasarının daha da ağırlaştırılabileceği haberleri rahatsızlığı artırdı.

21 Nisan’da Meclis’ten 108 “evet”, 21 “çekimser” ve 0 “hayır”la geçen tasarı, cezanın verilebilmesi için uluslararası bir mahkemenin kararını mecburi hale getiriyor. Ermeni “soykırımını” tanıyan herhangi bir mahkeme kararı olmaması Belçika Ermenilerini harekete geçirdi. Ermeni dernekleri tasarıdan mahkeme kararı mecburiyetini çıkartmak için son iki haftadır Belçika senatörlerini mesaj bombardımanına tuttu. Ermenilerin yoğun çabaları üzerine tasarıyı tekrar tartışmaya açacak 15 senatörün imzasına önceki gün ulaşıldı. 15 imza toplanamasaydı tasarı eski haliyle geçecek ve cezaların verilebilmesi için mahkeme kararı gerekecekti. 15 senatörün imzaladığı tasarı değişikliğinde Ermeni “soykırımını” reddedenlerin cezalandırılması için Avrupa Parlamentosu (AP) kararı ya da herhangi bir üye ülkenin kanun çıkarmasının yeterli olacağı vurgulanıyor. AP 1987’de aldığı bir tavsiye kararında Ermeni “soykırımını” kabul etmiş, Fransa da 2001’de çıkardığı bir kanunla “soykırım” kararı almıştı.

Türklere fotoğraflı fişleme tehdidi

Tasarı değişikliğine imza atan 15 senatörün 3’ü CDH, 2’si ECOLO, 9’u CD&V, 2’si MR partisinden. Bağımsız senatör Hugo Coveliers de tasarıya destek veriyor. Ermeni diasporasının hedefinde olan Türk asıllı Bakan Emir Kır ile Türk asıllı senatör Fatma Pehlivan’ın üyesi oldukları Valon ve Flaman sosyalist partilerinin değişiklik önergesine imza atmamış olması dikkat çekiyor. Türk asıllı siyasetçiler Şevket Temiz, Halis Kökten, Sait Köse, Mustafa Öztürk de hedef gösterilenler arasında. Senato Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı François Roelants du Vivier’ın Ermeni cemaatine gönderdiği ve ZAMAN’ın gördüğü mesajda Ermeni cemaatinin “meşru endişelerinin” değişiklik önergesi ile giderileceği sözü veriliyor. Tasarının ilk halini yeteri kadar kötü bulan Belçika Türk toplumunun rahatsızlığı değişiklik önergesi ile arttı. Belçika Türk toplumu bugün Ermeni girişimlerine yönelik bir yürüyüş düzenliyor. Ermeni cemaati bugünkü toplantıya katılacak kişilerin fotoğraflarını ele geçirmek için de faaliyetler yürütüyor. Ermeniler toplantıya katılanları daha sonra “inkarcı” diye basın yayın organlarında hedef gösteriyorlar. Senato 60 gün içinde değişikliği ele almak zorunda. Değişiklik teklifi öncelikle Senato Adalet Komisyonu’nda ele alınacak. Geçmesi durumunda Senato Genel Kurulu’na gelecek. Kabul edilirse kanun tasarısı değişiklikle birlikte Meclis’e geri gönderilecek ve oylama tekrar edilecek. Teklif, kadük kalması durumunda eski haliyle Kral’a imzaya gidecek ve resmi gazetede ilanı ile kanunlaşacak.

07.05.2005

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.