İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Biz Almanya olarak arşivlerimizi açmaya hazırız´

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Başbakan Erdoğan’ın Ermeni meselesini araştırmak üzere tarihçilerden oluşan ortak bir komisyon kurulması önerisine destek vererek, “Biz Almanya olarak arşivlerimizi açmaya hazırız” dedi

04/05/2005

Türkiye’ye 2 günlük çalışma ziyaretinde bulunan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık merkez binada karşılıklı heyetlerle biraraya geldi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Schröder ortak bir basın toplantısı düzenledi. Almanya ve Türkiye arasında 2004 yılında 21 milyar doları aşan ticaret hacminin gerçekleştiğine işaret eden Erdoğan konuşmasında, Almanya’da 2.7 milyon Türk vatandaşının yaşadığını ve her yıl Türkiye’ye Almanya’dan çok sayıda turist geldiğini belirtti. Erdoğan, 2004 yılında Almanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 4 milyon olduğunu anımsatarak, bu ziyaretlerin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı yaptığını vurguladı.

Görüşmede ağırlıklı olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) katılım müzakereleri süreci üzerinde durduklarını ifade eden Erdoğan, Almanya Başbakanı Schröder’e, her geçen gün daha da derinleşerek gelişen iki ülke ilişkilerine zarar verici nitelik arz eden Federal Parlamento’nun 21 Nisan tarihli sözde Ermeni soykırımıyla ilgili karar tasarısına ilişkin Türkiye’nin ciddi kaygılarını ilettiğini söyledi. Erdoğan, Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak 24 Nisan 2004’ten bu yana yaşanan gelişmeleri değerlendirdiklerini de belirtti.

Schröder’le birlikte bugün İstanbul’da Türk ve Alman işadamlarıyla toplantılar yapacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu toplantıların, iki ülke arasındaki ekonomik süreci çok daha farklı hale getireceğine inandığını vurguladı.

“ALMANYA, İKİLİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYOR”

Almanya Başbakanı Schröder ise, Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilere büyük önem verdiklerini belirterek, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını bildirdi. Almanya’nın 1. derecede önemli ticari ortağının ‘Türkiye’ olduğuna dikkat çeken Schröder, görüşmelerde ekonomik ilişkilerin yoğunluğu üzerinde durulmasını da önemsediğini ifade etti. 17 Aralık 2004’te ortaya konulan dinamizmin devam ettirilmesi gerektiğini kaydeden Schröder, reform sürecinin daha etkin sürdürülmesinin şart olduğuna değindi. Birtakım reformların uygulanması ve günlük yaşamda yerini bulmasının da önemli olduğunu dile getiren Almanya Başbakanı, ortakların birbirlerinden bazı beklentileri olabileceğini belirtti. Schröder, Fransa’nın AB Anayasası’nı referanduma götürme kararını kastederek, stratejik açıdan bu kadar önemli ve tarihsel bir karar konusunda referandum yoluna gidilmesinin, Türkiye’nin AB sürecini etkilemeyeceğini vurguladı. Türkiye’deki reform sürecinin toplumsal bir gerçeğe dönüşeceğine inandıklarını dile getiren Schröder, reformların uygulanmasının çok zor bir iş olduğunu, toplumsal direnç ve geriye dönüş çabalarıyla karşılaşılabileceğini ifade etti.

Görüşmede Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını kaydeden Schröder, bu konuda Başbakan Erdoğan’ın görüşlerini paylaştığını belirtti. Kuzey Kıbrıs’ın, Annan Planı’nı kabul ettiğini hatırlatan Schröder, Güney Kıbrıs’ta ise işlerin böyle gitmediğini söyledi. Bunun cezasını Kuzey Kıbrıs’ın çektiğine işaret eden Schröder, Kuzey Kıbrıs’a 259 milyon euro’luk bir desteğin uygulanması gerektiğini, bu konuda bazı engellemelerin söz konusu olduğunu dile getirdi. İşadamlarının, Kuzey Kıbrıs’ta bazı turizm yatırımlarını gerçekleştirme imkanı bulacağını umduğunu belirten Schröder, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Birleşmiş Milletler zemininde yeni gelişmeler olmasında da fayda görüldüğünü kaydetti.

Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde Ermeni meselesine de değindiklerini söyleyen konuk başbakan, Erdoğan’ın, ulusal ve uluslararası tarihçilerden oluşan bir komisyonun olayları incelemek üzere çalışması gerektiğini söylediğini hatırlattı. Almanya olarak arşivlerini açmaya hazır olduklarını açıklayan Schröder, bu konuda tarihsel gerçeklere uygun bir çalışma yapılabileceğine inandığını dile getirdi. Schröder, “Umuyorum Ermenistan da bunu kabul eder. Bizim yardım edebileceğimiz bir konu varsa destek vermeye de hazırız” diye konuştu.

Haber : İHA

Yorumlar kapatıldı.