İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

GÜRCİSTAN ERMENİLERİNİN EĞİTİM SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ ERMENİSTAN’A DA BAĞLI

Gürcistan’da faaliyet gösteren 150 Ermeni okulunda 20.000 öğrenci Ermeni Dili ve Edebiyatı Derslerini Ermenistan okullarındaki aynı programla geçmekle beraber ders öğretmenlerinin Ermenistan’daki hazırlık derecesi Pazar okulları düzeyinde. Ermeni Halkı tarihi ders kitabıysa Gürcü yetkililerin tartışmalı konular olduğunu üleri sürmesi (tartışmalı konuların işlenmemesi talep edilmekte) ve Ermeni-Gürcü uzmanlarca hazırlanacak bir ders kitabı talep etmeleri gibi sorunları gündeme getirmekte.

Cavahk Okulları dışında Tiflis’te bulunan 8 Ermeni okulunun –ki bu okullarda 900 öğrenci eğitim görmekte- eğitim kalitesinin yükseltilmnesi durumu sorunu var. Tiflis ermenileri Ermeni okullarının düşük eğitim kalitesinden yakındıklarından Rus okullarını tercih etmekte, yükseköğretimdeki Rusçayla eğitim yapan bölümlerin öğrencilerinin %90’nı da ermeniler oluşturmakta. Gürcistan Batı yolunu tuttuğundan artık Rusça’yı iyi bilen eleman ihtiyacı yok ve bu durum mezunların geleceklerini Rusya’da aramalarına sebep olmakta.

Gürcistan’da yeni ulusal program gereği Üniversite sınavlarının Gürcüce verilmesi öngörülmekte.

Gürcistan ermeni toplumu Ermenistan Parlamento Bşk.’nın Gürcistan’a ziyareti vesilesiyle, Gürcistanlı Ermeni öğrenciler için sadece Erivan Eğitim Üniversitesinde değil, diğer üniversitelerde de devlet himayesinde okuyabilmeleri için gerekli işlemlerin yapılmasını talep ettilere.

Eğitim konularına ilişkin meseleler Ermenistan eğpitim Bakanının Mayıs ayında Gürcistan’a yapacağı ziyaret çerçevesinde netleştirilecek.

N.P.

Yorumlar kapatıldı.