İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD, ilişkilerin başlamasını destekliyor

ABD, Türkiye’nin Ermeni soykırımı konusunda son dönemde yaptığı açılımlara ve bu sürecin bir adım ötesi olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın biraraya gelmesini destekliyor.

ABD’nin Avrupa ve Avrasya işlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı’nda üst düzey yetkili Laura Kennedy, Ankara’daki temasları sırasında, Kıbrıs sorunu ve Ermenistan’a yönelik son açılımlar gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Kennedy, bu ziyaretiyle son 10 ayda Türkiye’ye dört kez gelmiş olduğunu ifade ederek, iki ülkeyi ilgilendiren geniş yelpazedeki konuları yapıcı bir şekilde ele aldıklarını belirtti.

“Mektup teatisi umut verici”

Başbakan Erdoğan’ın Koçaryan’a gönderdiği mektup ile Koçaryan’ın mektubunun ‘olumlu bir bakış açısıyla değerlendirilmekte olduğu’ yönünde Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan’ın yaptığı açıklamayı olumlu değerlendirdiklerini belirten Kennedy, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinde stratejik çıkarları olduğunu söyledi.

Kennedy, Erdoğan ile Koçaryan arasındaki mektup teatisinin kendileri için umut verici olduğunu ve bunun devamını beklediklerini söyledi.

Kennedy’e, iki liderin biraraya gelmesinin bunun devamı olarak iyi olup olmayacağının sorulması üzerine, buna ve bu çerçevede Erdoğan ile Koçaryan’ın Varşova’daki Avrupa Konseyi zirvesinde biraraya gelmesine olumlu bakacaklarını ifade etti.

Kennedy, ilişkilerin normalleşmesi konusunda her iki tarafı da cesaretlendirdiklerini de sözlerine ekledi.

Kennedy, Türkiye’nin Ermenistan ile sınırlarını açmasınınsa bölgeye yönelik ABD politikasının bir parçası olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın sözde Ermeni soykırımı konusunu tarihçilerden oluşan bir komisyonun, Koçaryan’ın ise hükümetlerarası bir komisyonun ele alması gerektiği yönündeki görüşlerinde gözlemlenen farklılığa dikkat çekilmesi üzerine Kennedy, bu iki görüşün biraraya getirilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

“Annan siyasi irade görmezse girişim başlatmaz”

Türkiye’den sonra önce Yunanistan ardından da Kıbrıs, İngiltere ve Brüksel’i ziyaret edecek olan Kennedy, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yeni bir görüşme turunun başlayabilmesi için öncelikle Kıbrıs Rum kesiminin endişelerinin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a iletilmesi gerektiğini düşünüyor.

Kofi Annan’ın bundan yaklaşık bir yıl önce başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs görüşmelerine büyük zaman ve çaba harcadığını hatırlatan Kennedy, bu nedenle yeni bir görüşme turunun başlayabilmesi için Annan’ın taraflarda gerekli siyasi iradeyi görmesi gerektiğini söyledi.

Annan’ın Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos’un endişelerini bilmek istediğini ve bunun için beklediğini belirten Kennedy, bu çerçevede Papadopulos’u çözüme yönelik olarak cesaretlendirmek istediklerini dile getirdi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusunda AB’nin de oynayacağı önemli bir rol bulunduğunu söyleyen Kennedy, bununla birlikte sürecin BM çatısı altında devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar kapatıldı.