İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım´a belgelerle yanıt

AA – ANKARA – Genelkurmay Başkanlığı’nın yayımladığı belgeler, Ermeni diasporasının Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1915 yılında 1.5 milyon dolayında Ermeni’nin soykırıma uğradığı iddialarını çürütüyor. Genelkurmay’ın yayımladığı belgeler, bu tarihte Osmanlı toprakları üzerinde yaşayan 987 bin dolayındaki Ermeni nüfustan 413 bininin Suriye civarına sevk edildiğini gösteriyor.

Özdemir: Defter Talat Paşa’ya ait değil

Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Masası Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, 1915 yılında tehcir edilen Ermeni sayısına ilişkin rakamların yer aldığı ve Talat Paşa’nın olduğu ileri sürülen defterin, o dönemde kurulan ‘Muhacirin Komisyonu’nda (Göçmenler Komisyonu) görevli bir memura ait olabileceğini söyledi. Defterin kesinlikle Talat Paşa’ya ait olmadığını ileri süren Özdemir, bu belgedeki tehcir edilen Ermenilere ilişkin bilgilerde de çelişki bulunduğuna dikkati çekti. Söz konusu belgede, her şehirden tehcir edilen Ermeni sayısının ayrı ayrı gösterildiğini belirten Özdemir, Halep’ten 34 bin 451 Ermeni’nin tehcir edildiği bilgisinin yer aldığını, ancak bu şehirden Ermenilerin tehcir edilmediğini, aksine Halep’in Ermenilerin gönderildiği bölge olduğunu anımsattı. Özdemir, şunları söyledi:

‘Kayıtlardaki rakamlar tutuyor’

“Söz konusu belgede, illere göre tehcir edilen Ermeni sayısını gösteren bir çizelge de var. Genelkurmay Başkanlığı belgesinde de Ermenilerin kütüğe kayıtlı olduğu iller bir çizelgeyle gösteriliyor. Talat Paşa’ya ait olduğu söylenen defterdeki çizelgede bir şehirden (örneğin Bitlis) tehcir
edildiği öne sürülen Ermenilerin sayısıyla Genelkurmay Başkanlığı belgesinde yer alan çizelgedeki aynı şehirdeki kütüğe kayıtlı Ermeni sayısı aynı. Bu çok dikkat çekici.”

Gazeteci Murat Bardakçı, ‘Talat Paşa’nın not defteri’nden yola çıkarak Hürriyet gazetesinde hazırladığı yazı dizisinde, 924 bin Ermeni’nin tehcir edildiğini, Anadolu’daki Ermeni nüfusunun ‘soykırım iddialarının’ gündeme geldiği 1915 yılında 1 milyon 295 bin olduğunu yazmıştı.

Yorumlar kapatıldı.