İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sayat Nova `memleket´ dedi

Orhan Güneşdoğmuş

Ermeni müziğinin Türkiye’deki en önemli oluşumlarından biri olan ve adını Ermeni müziğinin en önemli kompozitör ve söz yazarlarından olan Sayat Nova (Harutyun Sayatian)’dan alan koro, geçtiğimiz çarşamba günü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsünde büyük bir konser verdi. Koro, konuk sanatçılarıyla birlikte 51 kişilik geniş bir kadroyla sahneye çıktı. Etkiyeyici bir performans sergileyen koro, konser bitiminde çiçeklerle uğurlandı.

1972 yılından beri faaliyet gösteren ve bir çok başarılı çalışmaya imza atan Sayat Nova Korosu, misafir sanatçıların katılımıyla Sayat Nova Orkestrası adıyla sahne aldı. Sayat Nova Orkestrası’na, kanunuyla Anahid Velesyan, dudukuyla Garabed Şaboyan ve Tenor Vahan Krikoryan eşlik ettiler. Konuk sanatçılardan tenor Vahan Krikoryan, sergilediği performans ve etkileyici sesiyle dinleyicilerden uzun süre alkış aldı.

Konserde seslendirilen şarkıların öykülerini Kardeş Türküler’in albümlerinde okuduğu şiir ve öykülerden tanıdığımız Pakrat Estukyan anlattı. Konserde aynı zamanda dia gösterimi yapılarak Ermenilerin geçmişte ve bugün yaşadığı yerlerin fotoğrafları da sergilendi.

Melikcan Zaman’ın şefliğini yaptığı Sayat Nova Orkestrası’nın konseri ‘Ergir’, yani ‘Memleket’ adıyla sunuldu. Şarkılarının içeriği, anlatılan öyküler ve dia gösteriminde sunulan fotoğraflarla doğup büyüdükleri, yaşadıkları ve mahrum bırakıldıkları memleketlerini, acılarını, özlemlerıni ve yer yer sevinçlerini anlatan orkestra, büyük beğeni topladı. Son derece başarılı bir performans sergileyen orkestra, dinleyicilerin beğenisini konser boyunca ve bitiminde uzun süren alkışlarla topladı.

Orkestra Cumartesi günü 20:30’da İTÜ Maçka Kampüsü-Maden Fakültesinde takrar sahne alacak.

SAYAT NOVA KİMDİR?

Ermeni müziğinin en önemli kompozitör ve söz yazarlarından olan Sayat Nova, Ermenistan literatüründe ‘Ermeni müziğinin kralı’ olarak tanımlanıyor. Gezdiği yörelerden derlediği ezgiler ve eski eserlere getirdiği uyarlamalar ile günümüze ulaşan birçok Ermeni ezgisine imzasını atan Sayat Nova, bir ozan olarak sadece Ermeni kültürüne değil, gezdiği ülkelerin kültürlerinde de saygıyla anılan bir isim. Kilikya Ermenistanı, İran, Hindistan ve Osmanlı topraklarında yaşamış ve buralarda eserler vermiştir.

Yorumlar kapatıldı.