İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koçaryan´la randevu arayışı var

Başbakan Erdoğan’ın 15-17 Mayıs’taki Avrupa Konseyi zirvesinde Koçaryan’la buluşması için zemin yoklanıyor

RADİKAL – ANKARA – Başbakan Tayyip Erdoğan ve Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın, 15-17 Mayıs’ta Varşova’da düzenlenecek Avrupa Konseyi liderler zirvesi sırasında buluşması için zemin yoklanıyor. Erdoğan ile Koçaryan arasındaki mektup diyaloğunun yarattığı olumlu ortamı bir adım ileri taşımak isteyen Ankara, iki lideri buluşturacak formül peşinde. İki liderin önce 9 Mayıs’ta Moskova’da düzenlenecek 2. Dünya Savaşı’nın sona erişinin 60. yılı kutlamalarına, daha sonra da 15-17 Mayıs’ta Varşova’da Avrupa Konseyi zirvesine katılacakları biliniyor. Böyle bir görüşme için Moskova yerine Varşova’yı tercih eden Ankara, randevunun sağlanması için diplomatik temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan olumlu konuşmuştu

Başbakan Erdoğan, Ermenistan ile ‘siyasi ilişkiler’ kurulmasına yeşil ışık yakılabileceği sinyalini vermişti. Koçaryan ise Erdoğan’ın mektubuna verdiği yanıtta, ortak komisyon önerisinin konuşulması için diplomatik
ilişkinin kurulması gerektiğini iletiyordu. Görüşmenin gerçekleşmesi halinde Erdoğan’ın ‘ortak komisyon’ önerisini yeniden gündeme getirmesi bekleniyor.

Böylece iki ülke arasında son dönemde dışişleri bakanları seviyesine indirilen diyalog, yeniden liderler düzeyine çıkmış olacak. Türkiye-Ermenistan ilişkileri uzun süredir dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşiyordu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, son iki yılda üç uluslararası toplantıda buluşmuştu. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise Ermenistan devlet başkanları Levon Ter Petrosyan ve Koçaryan ile birkaç kez bir araya gelmişti.

Karabağ için umut

Varşova’daki Avrupa Konseyi liderler zirvesi sırasında Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in de Koçaryan’la görüşmesi ve Dağlık Karabağ’da barışa yönelik adımlar atmaları ümit ediliyor. Zirvede bir güvenlik bölgesi oluşturulması ve Azeri mültecilerin geri dönüşü açısından bir takvimin ele alınması bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.