İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Heybeli’yi açın Rumlarla anlaşın

Uğur ERGAN / ANKARA

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in 15 ay aradan sonra Türkiye’ye yapacağı ikinci ziyarette, Ankara’ya vereceği siyasi mesajlar belli oldu. Yarın akşam beraberinde kalabalık bir gazeteci ordusuyla Ankara’ya gelecek olan Schröder, Türkiye’nin tam üyeliği konusunda AB’nin hedefinde bir sapma olmadığını net bir dille ortaya koyacak.

Schröder, Türkiye ile 3 Ekim’de başlayacak müzakerelerin hedefinin ‘tam üyelik’ olduğunu belirtip, bu sürecin 10-15 yıllık bir süreyi bulacağını dile getirecek. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Schröder’in çoğunlukla AB ekseninde yoğunlaşacak siyasi mesajları şunlar olacak:

AB’nin Türkiye ile ilgili hedefinde hiçbir sapma yok ve olmayacak da. Türkiye ile 3 Ekim’de müzakerelere ‘tam üyelik’ ile hedefi ile başlanacaktır.

Ancak müzakerelere başlanılması için Kıbrıs’ı da (Rum Kesimi) kapsayan uyum protokolünü vakit geçirmeden imzalayın.

Soykırım iddiaları Türkiye’nin önüne yeni bir koşul olarak çıkarılmayacaktır. Başbakan Erdoğan’ın ortak komisyon kurulması önerisini destekliyorum. Bazı parlamentolarda ülkelerin tarihlerinin ele alınması normal. Schröder’in Erdoğan’la baş başa görüşmesinde Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılmasından memnuniyet duyacağına dair mesajlar da verebileceği belirtildi.

AB yolunda uygulama çok önemli. Türkiye de AB yolunda kararlı olduğunu göstermeli.

İnanç özgürlüğüne önem veriyoruz. Heybeliada Ruhban Okulu açılmalı. Fener Rum Patrikhanesi’ne yapacağım ziyaret, AB’nin inanç özgürlüğüne verdiği önem çerçevesinde değerlendirilmeli.

Kıbrıs konusunda Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türklerin çabalarını takdirle karşılıyoruz. Sorunun çözümü için Yunanistan’ın da devreye gireceğine inanıyorum.

Patronlarla buluşacak

SCHRÖDER, Ankara’daki temaslarının ardından çarşamba günü İstanbul’a geçerek Türk ve Alman iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelecek. Marmara Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı verilecek olan Schröder, Fener-Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ile de görüşecek.

Yorumlar kapatıldı.