İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hatırlı dost iki mesajla geliyor

Türkiye’ye AB desteğini sürdüren Almanya Başbakanı, bu akşam başlayacak ziyaretinde Ermenistan’la sınırın ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması mesajını verecek

RADİKAL – ANKARA – Almanya Başbakanı Gerhard Schröder iki gün sürecek olan Türkiye ziyaretine bu akşam başlıyor. Ziyareti öncesinde Ankara’ya AB’ye üyelik süreci konusunda olumlu mesajlar gönderen Schröder’in, Ankara temaslarında Ermenistan sınırı ile Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını talep etmesi bekleniyor. Alman Şansölyesi, İstanbul’da ise Türk-Alman ekonomik işbirliğinin güçlenmesi için çalışacak.

Bugün akşam Ankara’da olacak Schröder, Başbakan Tayyip Erdoğan ile çalışma yemeği yiyecek. Schröder ile Erdoğan’ın yarınki görüşmelerinin ardından da ortak basın toplantısı düzenlenecek. Başbakan Erdoğan’ın görüşmede Schröder’e, Almanya federal parlamentosunda 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak değerlendirilme eğiliminden duyulan rahatsızlığı dile getirmesi bekleniyor. Schröder’in ise ‘Ermeni soykırımı’ iddiaları için Türkiye ile Ermenistan’ın ortak bir komisyon kurma önerisine destek vereceği belirtiliyor. Almanya liderinin ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması yönündeki isteğini de Erdoğan’a ileteceği kaydediliyor.

Bir Alman liderine ilk doktora

Alman Şansölyesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştükten sonra İstanbul’a geçecek. Schröder İstanbul’da ilk olarak Fener Rum Patriği Bartholomeous’u ziyaret edecek. Ardından Schröder’e ‘kamu hukuku ve siyaset bilimi’ konularındaki uluslararası hizmetlerinden dolayı Marmara Üniversitesi tarafından da ‘fahri hukuk doktoru’ unvanı verilecek. Böylece Türkiye tarihinde ilk kez bir Alman Başbakanı’na, bir Türk
üniversitesi tarafından ‘fahri doktor’ unvanı verilmiş olacak. Daha sonra Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TDIHK) düzenlediği Türk-Al-man Ekonomi Forumu’na katılacak olan Schröder aynı gün Türkiye’den ayrılacak.

Mesajları sıcaktı

Schröder, ziyareti öncesi Türk medyasına demeçlerinde AB’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine 3 Ekim’de başlamasına desteğini yinelerken, “Ancak Türkiye’nin de reformları sürdürmesi gerekiyor” uyarısını ihmal etmemişti. Almanya’da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan Hıristiyan Demokrat Partiler (CDU/CSU) tarafından parlamentoya taşınan ve Türkiye ziyaretinin ardından oylanması beklenen ‘Ermeni soykırımı’ tasarısına da değinen Schröder, “Erdoğan’ın ortak komisyon önerisinin doğru yönde bir adım olduğundan eminim” demişti.

Yorumlar kapatıldı.