İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan’ın soykırımı yalanlama turu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasi trafiği baş döndürüyor. Yurt dışı gezileri kimi zaman partisinden bile eleştiri alan Erdoğan, iki hafta içinde kıtalararasında mekik dokuyacak.

Mayıs ayına İsrail ve Filistin temaslarıyla başlayan Başbakan’ın, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’i ağırladıktan sonra Rusya, Romanya, Macaristan ve Polonya’ya gitmesi öngörülüyor. Ardından da ABD ziyareti söz konusu. İsrail ile Filistin’i ziyaret ederek Ortadoğu sorununu masaya yatıran Erdoğan, bir dönem gerginleşen ilişkilerde yeni bir süreç başlattı. Askeri, ekonomik ve siyasi konuların gündeme geldiği görüşmelerde Erdoğan, sözde soykırım iddialarına karşı verilen desteğin devamını istedi. Aynı konu diğer ziyaretlerin de gündeminde olacak.

Önce Alman konuk

Erdoğan’ın diplomasi trafiği bugün Türkiye’ye gelecek olan Almanya Başbakanı Schröder ile devam edecek. Türkiye’nin AB üyeliği ve 21 milyar doları bulan iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi ana başlıklar olacak. Ayrıca, savunma alanında yürütülecek projelerin gündeme gelmesi bekleniyor. Almanya’nın, ortağı olduğu Eurocopter firmasının Tiger adlı helikopteri için Schröder’in Türk Atak Projesi’ni hatırlatarak kulis yapacağı öne sürülüyor. İki ülke arasında kullanılmış Leopard tankları konusunda da uzun süre değerlendirmeler yapılmıştı.

İkili ilişkilerin geliştirilmesi, Kıbrıs’ın durumu, Almanya’da yaşayan Türkler’in sorunları gündemdeki diğer başlıklar olacak. Erdoğan’ın, son dönemde Almanya’da Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel tarafından gündeme getirilen sözde Ermeni soykırımının tanınması konusundaki önergeye de özellikle vurgu yapması ve Schröder’i uyarması bekleniyor. Sözde iddialar konusunda yapılan çağrılara dikkat çekecek olan Başbakan, Alman konuğundan muhtemel bir olumsuz kararın ikili ilişkilere de yansıyacağını söyleyecek. Schröder’in Cumhurbaşkanı Sezer’le görüşmesinin ardından Erdoğan, heyetlerarası görüşmeler ve Türk-Alman Ekonomi Kongresi’nde Schröder’le birlikte gelişmeleri değerlendirecek.

Moskova ve Varşova’ya sitem

Erdoğan’ın ziyaret trafiği Almanya Başbakanı’nı uğurladıktan sonra da sürecek. Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in ocak ayındaki daveti çerçevesinde 8-10 Mayıs’ta Moskova’ya gidecek olan Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı’nın zaferle sonuçlanması nedeniyle yapılan 60. yıl kutlamalarına katılacak. Son dönemde sıcak ilişkiler kurulmasına karşın Duma’nın sözde soykırımı tanıyan kararı Ankara-Moskova hattında soğuk rüzgârlar estirmişti. Erdoğan’ın, bu konuda Putin’e sitemde bulunacağı ve destek isteyeceği belirtiliyor.

Erdoğan’ın gündeminde 10-11 Mayıs’ta Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılacak Balkan Zirvesi’ne katılım da bulunuyor. Programında değişiklik yapılmaması halinde bu zirvenin hemen ardından Macaristan’a gidecek olan Başbakan 12-13 Mayıs günlerinde Budapeşte’de temaslarda bulunacak.

Erdoğan, 16-17 Mayıs’ta Polonya’da yapılacak Avrupa Konseyi Zirvesi’ne de katılacak. Polonya Parlamentosu’nun sözde soykırımı tanıma kararına yükselen tepki seslerine karşın ziyareti iptal etmeyen Erdoğan, yapacağı ikili görüşmelerde kararın yanlışlığına ve ilişkilere verilen zarara dikkat çekecek.

Başbakan’ın diplomasi trafiği bununla da sınırlı kalmayacak. Erdoğan, özellikle İncirlik Üssü’yle ilgili taleplerin kabul edilmesi ve sözde soykırım konusunda Bush yönetiminin izlediği politika nedeniyle yeniden ısınan ilişkiler sonrası ABD ziyaretine hazırlanıyor.

Washington’a gidiş tarihi henüz kesinleşmemesine karşın mayıs sonunda veya Haziran ayın içinde bir tarihin verilebileceği ifade ediliyor.

Hakkı KURBAN / ANKARA

Yorumlar kapatıldı.