İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac, Türkiye, ihanet

Fransa’da 1 Mayıs kutlamaları, AB Anayasası ve Türkiye karşıtı mitinglere dönüştü. Ülke genelinde yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı toplam 130 gösteride, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın AB Anayasası ve Türkiye’nin üyeliği konusundaki politikası topa tutuldu.

Chirac’ın kampanyasında vites yükseltmesinin ardından yüzde 52’ye çıkan AB Anayasası’na destek oranını etkilemek isteyen ulusalcı cephe, 1 Mayıs’ta birleşti.

İki kritik konuda en sert konuşmayı, yine aşırı sağcı lider Jean-Marie Le Pen yaptı. Yaklaşık 4 bin kişilik bir kalabalığa seslenen Le Pen, ‘Evetçiler bize AB Anayasası’nın refah ve istihdam getireceğini iddia ediyor. Ama 29 Mayıs’taki referandumda ‘evet’ oyu vermemiz, intihar olur’ dedi. Chirac ve hükümetin ‘totaliter bir propaganda’ uyguladığını iddia eden Le Pen, ‘Fransız vatandaşları! Ülkemizin ölüm fermanını imzalamaya hakkımız yok’ ifadesini kullandı. Mitinglerde, Türkiye’nin muhtemel üyeliğinin yanısıra, göçmen karşıtı ve milliyetçi mesajlar ağırlıktaydı.

Öte yandan, işçiler, 1 Mayıs’ın ardından gelen pazartesi günlerinde geleneksel olarak yaptıkları tatilin, bu yıl hükümet tarafından iptal edilmesine isyan etti. Fransız hükümeti, geleneksel tatili ‘Dayanışma Günü’ ilan ederek tüm işçilerin zorunlu olarak ücretsiz çalışmasına ve bu bir günlük hasılatın yaşlılar yararına bir fona aktarılmasına karar vermişti.

Fransa’da ‘hayırcı’ 1 Mayıs

Aşırı sağcı Fransa Ulusal Cephesi lideri Jean-Marie Le Pen’in, Paris’teki Opera binası önünde düzenlediği 1 Mayıs mitinginde, ‘AB Anayasası ve Türkiye’ye hayır’ mesajı verildi. Le Pen, ‘Referandumda ‘evet’ oyu vermek intihar olur’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.