İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tehcir edilen Ermenilerin sayısı resmi belgelerde…

Genelkurmay Başkanlığı’nın yayınladığı belgeler, Ermeni diasporasının Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1.5 milyon dolayında Ermeni’nin soykırıma uğradığı iddialarını çürütüyor.

Genelkurmay’ın yayınladığı belgeler, bu tarihte Osmanlı toprakları üzerinde yaşayan 987 bin dolayındaki Ermeni nüfustan 413 bininin Suriye civarına sevk edildiğini gösteriyor.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Ermeni Araştırmaları Masası Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, 1915 yılında tehcir edilen Ermeni sayısına ilişkin rakamların yer aldığı ve Talat Paşa’nın olduğu ileri sürülen defterin, o dönemde kurulan ”Muhacirin Komisyonu”nda (Göçmenler Komisyonu) görevli bir memura ait olabileceğini bildirdi.

Defterin kesinlikle Talat Paşa’ya ait olmadığını kaydeden Özdemir, bu belgedeki tehcir edilen Ermenilere ilişkin bilgilerde de çelişki bulunduğuna dikkati çekti.

Özdemir, söz konusu belgede, her şehirden tehcir edilen Ermeni sayısının ayrı ayrı gösterildiğini kaydederek, Halep’ten 34 bin 451 Ermeni’nin tehcir edildiği bilgisinin yer aldığını, ancak bu şehirden Ermenilerin tehcir edilmediğini, tam aksine Halep’in Ermenilerin gönderildiği bölge olduğunu anımsattı.

Söz konusu belgede, illere göre tehcir edilen Ermeni sayısını gösteren bir çizelgenin yer aldığını anımsatan Özdemir, Genelkurmay Başkanlığı belgesinde de Ermenilerin kütüğe kayıtlı olduğu illerin bir çizelgeyle gösterildiğini bildirdi. Özdemir, ”Talat Paşa’ya ait olduğu söylenen defterdeki çizelgede bir şehirden (örneğin Bitlis) tehcir edildiği öne sürülen Ermenilerin sayısı ile Genelkurmay Başkanlığı belgesinde yer alan çizelgedeki aynı şehirdeki (Bitlis’teki) kütüğe kayıtlı Ermeni sayısı aynı. Bu da oldukça dikkat çekici” diye konuştu.

İŞTE GERÇEK SAYILAR

Genelkurmay Başkanlığı’nın yayınladığı belgede, Ermenilerin toplam nüfusunun 987 bin 569 olduğu, sevk edilen Ermeni sayısının ise 413 bin 67 olduğu belirtiliyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nca yayınlanan belgede yer alan Osmanlı topraklarındaki kütüğe kayıtlı Ermeni nüfusu, sevk edilen Ermeni nüfusu, sevk edildikleri yerler ve yol güzergahı şöyle:

-Ankara: 47 bin 224 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Erzurum: 128 bin 657 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus), 120 bin (Sevk edilen Ermeni nüfus). (Elazığ yoluyla Musul ve Zor’a. Kalan nüfus kısmen çarpışmalarda ölmüş ve kısmen de kaçmış).

-Adana: 46 bin 31 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-İzmit: 54 bin 370 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus), 50 bin (Sevk edilen Ermeni nüfus). (Konya, Halep yoluyla Zor’a. Kalan nüfus kaçmış, saklanmış veya ölmüş).

-Eskişehir: 109 bin 251 (Nüfusa kayıtlı Ermeni nüfus).

-Bitlis: 109 bin 521 (Nüfusa kayıtlı Ermeni nüfus), 20 bin (Sevk edilen Ermeni nüfus). (Bir kısmı Siirt yoluyla Diyarbakır’a, bir kısmı da Elazığ yoluyla Zor ve Musul’a. Kalan nüfus çarpışmalarda ölmüş ve bir kısmı da kaçmış).

-Samsun (Canik): 26 bin 374 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus), 26 bin 374 (Sevk edilen Ermeni nüfus). (Amasya, Karahisar, Sivas yoluyla Zor ve Musul’a.).

-Halep 34 bin 451 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Bursa (Hüdavendigar): 66 bin 413 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Diyarbakır: 61 bin 2 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Sivas: 141 bin 592 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus), 141 bin 592 (Sevk edilen Ermeni nüfus). (Malatya yoluyla Zor ve Musul’a).

-Trabzon: 34 bin 500 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus), 28 bin (Sevk edilen Ermeni nüfus). (Gümüşhane yoluyla Zor ve Musul’a. Kalan nüfus çarpışmalarda ölmüş).

-Balıkesir (Karesi): 8 bin 290 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Afyon: 7 bin 327 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Kayseri: 47 bin 617 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Elazığ (Mamüretülaziz): 74 bin 206 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Maraş: 27 bin 101 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus), 27 bin 101 (Sevk edilen Ermeni nüfus). (Halep yoluyla Zor ve Suriye’ye).

-Niğde: 5 bin 101 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Van: 67 bin 792 (Kütüğe kayıtlı Ermeni nüfus).

-Ermenilerin toplam nüfusu: 987 bin 56.

-Sevk edilen Ermenilerin toplamı: 413 bin 067.

Yorumlar kapatıldı.